Máris -51 fokot mértek, pedig a meteorológiai tél el sem kezdődött

A leghidegebb évszak meteorológiai értelemben még el sem kezdődött, de Szibéria egyes részein máris -50 fok alá zuhant a hőmérséklet – ídézi a Magyar Országos Meteorológiai Szolgálat közleményét a hvg.hu.

Az orosz Távol-Keleten október végétől áprilisig gyakorlatilag nem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, a leghidegebb téli hónapokban sok helyen tartósan -40 foknál is hidegebb van. 

Az Európánál is nagyobb Szibéria Oroszország területének háromnegyedét foglalja magába, a legszélsőségesebb éghajlatú része Jakutföld, azaz hivatalos nevén a Szaha Köztársaság.

Ez az orosz közigazgatási egység az északi félgömb legzordabb teleit éli át évről-évre, különösen hideg a hegyvidékekkel szabdalt, tengerektől távol eső része, ahol az északi félteke valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletét jegyezték fel (-67.8 fokot Ojmjakon 1933. február 6-án és Verhojanszkban 1892. február 5-én).

Oroszország leghidegebb pontjain minden évben előfordul -50 foknál alacsonyabb hőmérséklet, az idén azonban rendkívül korán érkezett meg. Helyi idő szerint november 14-én kora reggel Verhojanszkban mértek -51 fokot, ez az érték pedig nagyon közel áll a helyi napi hidegrekordhoz, amelyet még 1891-ben jegyeztek fel.

De nemcsak Verhojanszkban, hanem a tőle délnyugatra fekvő Ekyuchchyu nevű mérőállomáson is -50 fokot észleltek, ezzel pedig a két település a nemzetközi meteorológiai mérőhálózatba beküldött adatok alapján Oroszország két leghidegebb pontja lett.

Az, hogy ez a rendkívüli hideg milyen hatással lesz az európai télre, még nem lehet tudni, de az úgynevezett szibériai anticiklon a szokatlanul hideg időszakokban a legerősebb. Egy-egy ilyen anticiklon felépülése télen hetekre képes blokkolni a mérsékelt öv nyugati áramlását, és ha egy ilyen anticiklon felépül az Európa keleti részén, azzal együtt komoly tél köszönthet be Európában is.

 

Kimaradt?