Mark Zuckerberg válaszolt a facebookozók kérdéseire (VIDEÓ)

Miért kényszerítesz minket a Facebook Messenger telepítésére? – így hangzott az első kérdés Mark Zuckerberg első online lakossági fórumán.

Napokon át várta a facebookozók kérdéseit Mark Zuckerberg, aki azt ígérte, hogy a legtöbb lájkot kapó kérdésekre fog válaszolni a romániai idő szerint csütörtök éjfélkor megtartott fórumán. Az első felvetés rögtön egy (tíz/száz)milliókat érdeklő kérdés volt: mégis miért kényszerítik rá mindenkire a Facebook Messenger használatát? Emlékezetes: az iPhone-os és androidos Facebook-alkalmazásokban egy ideje már semmilyen mód nincs az üzenetek elérésére, a felhasználóknak mindenképpen a különálló Facebook Messenger appot is – ezen pedig rengetegen háborognak.

Mark Zuckerberg egy augusztusi pénzügyi beszámolón már elárulta, hogy miért ennyire fontos számukra a Facebook Messenger erőltetése: pénzt akarnak csinálni belőle. Csütörtök éjszaka egy kicsit szofisztikáltabb, felhasználófókuszúbb választ is adott. A Facebook első embere szerint a Messenger erőltetésének kiagyalásakor abból indultak ki, hogy az üzenetküldés mindig is a mobiltelefonok fontos része volt – már az SMS korában is –, a felhasználók pedig hozzászoktak egy bizonyos felhasználói élményhez. Zuckerberg úgy látja, hogy ebbe a modellbe egyszerűen nem fér bele az a folyamat, hogy az üzenetek megnyitásához előbb a központi Facebook appot kell elindítani, majd várni, amíg ennek sokféle tartalma pár másodperc alatt betöltődik, majd az üzenetek menüpontra menni, és így, sok lépés alatt elérni az üzeneteinkhez.

A Facebook-vezér szerint ennek köszönhetően a párbeszédek sokkal gyorsabbak és párbeszédszerűbbek, mintha egy nagy, mindennel ellátott alkalmazás egyik része lenne csupán az üzenetküldés. Bár mindez bullshitelésnek is tűnhet, nehéz nem látni, hogy a szolgáltatók egyre nagyobb része gondolja, hogy az egy-két feladatra fókuszáló kis alkalmazások önmagukban sikeresebbek lehetnek, mint egy böhöm nagy app, amiben több tucat különböző funkció található.

Az online lakossági fórum teljes felvételét itt nézheted meg.

Kimaradt?