"Szatmári minőségű" ivóvizet kap Nagykároly

Rövidesen kiváló ivóvizet kap Nagykároly, aminek az „átka”, hogy a régi vezetékek kicserélése okán sok utcát feltörnek, és a közlekedést nehezítő munka - a sáncok, földcsomók, csőhalmazok, sáros munkagépek forgolódása - miatt gyakran kell a lakosság türelmét kérnie Kovács Jenő polgármesternek.

Több évtizedes ideiglenes állapot után végre "szatmári minőségű vizet" kap a város, hiszen szatmári az ország egyik egy legkiválóbb ivóvize. Ennek az a titka, hogy nem felszíni tavakból, duzzasztógátakból származik, persze a vízüzemek tisztító műveit megjárva, mint a legtöbb városban, hanem a Szamos közelében fúrt 3-4OO méter mély, s minden szennyezéstől mentes ártézi kutakból. Az ottani kavicsos rétegből nyert vizet keveset kell tisztítani, azért semmiféle mellékhatása, például klóríze nincs.

Nagykároly az utolsó láncszeme annak a 1OO millió eurós projektnek, amely a megye hat városának és a közelükben lévő községeknek, összesen 183 ezer lakosnak biztosít kiváló ivóvizet, s egyúttal korszerűsíti nevezett települések szennyvízelvezetését és kezelését. A munkálatok megkezdését most írták alá a károlyiakkal, ami azt is jelenti, hogy a polgármesternek és a kivitelezőknek csipkedniük kell magukat, mert a négyéves projekt egy év múlva lejár, s az el nem költött pénzt vissza kell utalni az uniónak.

Günthner Tibor mérnök megyei fejlesztési igazgató, a nagy összegű pályázat kivitelezésére létrehozott bizottság vezetője szerint nem lesz gond, mert a károlyiak nagyon akarják, hogy végre biztonságos legyen a vízellátásuk, s minőségileg is olyan vizet kapjanak, mint a szatmáriak.

"Nagy szerencsénk, hogy egy félévet meghosszabbították a kivitelezési időt, mert eredetileg jövő nyárra kellett volna befejezni. De sajnos egy jó esztendőt elvesztegettünk korábban a fellebbezések miatt. Az eddigi közbeszerzési törvény ugyanis lehetővé tette, hogy a kivitelezésre jelenkező pályázatok vesztesei, köztük jelentéktelen kis cégek a bíróságon fellebbezzenek, s a döntések elhúzódása miatt a munkálatokat nem lehetett elkezdeni. A kormányzat megelégelte ezt a sokszor nagyon is átlátszó, trükkös játékot, melyben gyenge vállalkozások és spekulánsok szerettek volna nagyot fogni, és módosította a nevezett jogszabály vonatkozó kitételét. Ilyen nagyobb összegű projekteknél, mint ez a mostani, a közbeszerzési pályázatra jelenkező cégeknek 1OO ezer eurót kell befizetniük. Ezt a pénzt vesztesként sem kapják vissza, ami biztosíték arra, hogy százszor meggondolják mit csinálnak. A következő uniós pályázati kiírásnál Szatmár megye már olyan összeget kérhet, amelyből csaknem teljesen megoldható a lakosság kiváló ivóvízzel való ellátása, valamint a szennyvizek környezetbarát elvezetése és megfelelő kezelése." - fogalmazott a megyei fejlesztési igazgató.

Kimaradt?