Megjelent a pápák kedvenc ételeit leíró szakácskönyv

Mit evett legszívesebben II. János Pál pápa és hogyan változott a vatikáni konyha menüje, amióta az argentin Ferenc pápára főznek? - ezt is elárulja David Geissernek, a svájci gárdisták szakácsának könyve. A Buon Appetito (Jó étványat!) című, egyelőre csak németül kiadott könyv a receptek mellett a Vatikán és az utóbbi évtizedekben egymást követő pápák hétköznapi életébe is betekintést nyújt.

A kötet bemutatóján Daniel Anrig, a svájci gárda parancsnoka kijelentette: „a katona akkor harcol jól, ha jót evett, az olasz konyha pedig a legjobb a világon!". A szerző a lehető legközelebbről szerezte tapasztalatait: a 24 éves svájci David Geisser a pápákat védelmező svájci gárda szakácsaként szolgált.

A könyv a pápák kedvenc ételeinek receptjeit tartalmazza: II. János Pál hazája konyháját, vagyis a tészta- és káposztaalapú lengyel fogásokat kedvelte, a német XVI. Benedek nyugalmazott pápa nevéhez fűződik a rántott hús (amelyet németek és olaszok teljesen másképpen készítenek el), Ferenc pápával pedig megérkezett a pápai állam konyháiba az argentin nemzeti édesség, a tejből és cukorból készített 'dulce de leche' (karamellizált tejkrém). A könyvből az is kiderül, hogy Pietro Parolin bíboros, jelenlegi szentszéki államtitkár a krumplis tésztából gyúrt 'gnocchi' nudlijait szereti, Georg Gänswein, XVI. Benedek volt személyi titkára pedig a római konyha tipikus húsételét, a „saltimbocca alla romana”-t (római zsályás borjú).

Néhai II. János Pál pápa és XVI. Benedek nyugalmazott pápa az apostoli paloták pápai lakosztályaiban lakott, és itt lengyel, német és olasz nővérek főztek rájuk. Ferenc pápa tavalyi megválasztása óta a Szent Márta-házban él és ennek a vatikáni szállásnak a menzáján étkezik.

Kimaradt?