Magyar vízvezeték-szerelőt keresel Kolozsváron?

Újabb kiadvánnyal rukkolt elő az Igen, tessék! mozgalom Kolozsváron. A januártól osztogatott Zöld Okos a tervek szerint már magyarul kommunikáló ügyvédek, közjegyzők, orvosok elérhetőségeit is tartalmazza majd.

Magyar vízvezeték-szerelőt keresel? A Zöld Okosban megtalálod! - akár ezzel a szlogennel is reklámozhatná magát az Igen, tessék! mozgalom januártól osztogatott kiadványa Kolozsváron. A mozgalom elnöke, Talpas Botond csütrötöki sajtótájékoztatóján elmondta, a Zöld Okos az aranyoldalakhoz hasonló kiadvány, mely szolgáltatói területekre lebontva tartalmazza majd a magyarul is kiszolgáló cégeket, partnereket. Év elejétől 21 ezer példányszámban szeretnék szórni, 18 ezer a kolozsvári és a környékbeli magyar háztartásokhoz, 3 ezer az Igen, tessék!-partnercégekhez kerül.

A mozgalomnak jelenleg 297 olyan partnere van, mely magyarul is nyújt szolgáltatásokat Kolozsváron, ezt a számot szeretnék 500-600-ra növelni az ősz folyamán, hogy a Zöld Okos már szélesebb körű választékkal szolgálja ki az érdeklődőket. A kolozsvári lakosság és a diákok körében végzett kutatások kimutatták, hogy leginkább az egészségügy és a jogi szolgáltatások területén lenne igény magyar nyelvű kiszolgálásra, ezért a mozgalom leginkább ezeken a területeken keres partnereket.

Kolozsváron a multinacionális cégek közül néhány már lát fantáziát a kulturálisan érzékeny marketingben, a Profi, a Kaufland és a Lidl magyar termékfeliratokkal, címkékkel vonzza a vásárlókat, számolt be Talpas Botond. Ez azért fontos, mert ha a multinacionális cégek elkezdik felvállalni a magyar nyelvű feliratozást, tájékoztatást, a kis- és közepesvállalkozások is felbátorodhatnak, és követhetik a példájukat. A székelyföldi és a partiumi üzletláncok egyébként már évek óta élnek ezzel a lehetőséggel, Kolozsvárra csak ezt a gyakorlatot kellene átemelni, tette hozzá.

 Az Igen, Tessék! mozgalom 2011-ben indult Kolozsváron, és azt tűzte ki célul, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát bátorítsa elsősorban a kereskedelmi szférában. A mozgalomhoz csatlakozó kereskedelmi egységek Igen, tessék! feliratú matricával, kitűzővel jelzik ügyfeleik számára, hogy beszélnek magyarul. Általános jelenség ugyanis, hogy a kisebbségben élő magyarok az üzletekben, hivatalokban románul szólalnak meg, ha nem tudják, hogy a megszólított személy beszél-e magyarul.

Kimaradt?