Megérkezett az Android 5.0 Lollipop

Hónapokkal az Android új főverziójának megvillantása után végre teljes valójában bemutatta új operációs rendszerét a Google. A vállalat szokásához híven referenciakészülékeket is piacra dob a rendszerhez: a Nexus 6 telefonon és a Nexus 9 táblagépen már kapásból az Android 5.0 fog futni, de a szoftver több korábbi készülékre is elérhető lesz majd – írja a hvg.hu.

Hogy érzékeltessük, összességében mennyire komoly a dizájnfrissítés: a 4.0 Ice Cream verzió kiadása óta, azaz három éve nem nyúltak hozzá ilyen komolyan az Android kinézetéhez. Változtak a rendszer használata közben felbukkanó animációk, módosult az állapotsor, illetve például a több beépített alkalmazás – így az alapértelmezett Chrome böngésző – kinézete is átesett egy kis felújításon.

Praktikus szempontból az egyik leghasznosabb újítás az androidos készülékek közötti fokozott szinkronizálás. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha a buszon ülve a telefonunkon kezdünk el játszani valamivel, majd hazaérve kézbe vesszük a táblagépet, akkor az adott játék (ha fejlesztője beépíti majd ezt a lehetőséget), éppen ugyanonnan folytatódik majd, ahol a busz ajtajában abbahagytuk. És ugyanez vonatkozik majd mindenféle alkalmazásra, a zenehallgatásra és a fotónézegetésre is.

Az új Android nem csak több felhasználói fiókkal lesz majd használható, hanem külön-külön tárhelyen lesznek tarthatók benne a privát és a munkához kapcsolódó dolgok (alkalmazások, dokumentumok, adatok). Ha pedig olyannak adjuk kölcsön pár percre a telefont, akinek sem magán, sem céges énünket nem szeretnénk megmutatni, előtte a szintén új Vendég módot kell majd aktiválni. Ám ha egyáltalán nem szeretnénk, hogy bárki is bármit csináljon a készüléken, az okos lezárás (Smart Lock) funkciót bekapcsolva a telefon mindaddig teljesen lezárva marad, amíg nem észleli jelenlétünket, például a karunkon lévő androidos okosóra közelsége révén.

Kapcsolódók

Kimaradt?