Minden, amit az új Androidról tudni érdemes

Az Android L - vagy ahogy a Google nem rég félig hivatalosan bejelentette, Android Lollipop - az operációs rendszer  történelmének egyik legnagyobb ugrására készül. A merőben új dizájnnal és több mint 5000 új API-val készülő rendszer fejlesztői változata már most is elérhető, így jó néhány dolgot már most is tudni lehet róla – írja a pcworld.hu.

A rendszer folyamatosan figyeli majd a környezetét, és bár Sundar Pichai, az cég feje elmondta, hogy továbbra is a mobilokat helyezik majd előtérbe, más rendszerek is megkapják az OS-t, az ezek közti kommunikáció pedig soha nem látott szintre emelkedik.

Amit azonnal észre fogunk venni, az a teljesen új dizájn, amely egységesíti az Android megjelenését mobilokon, tableteken, tévéken és a különböző autós felhasználásoknál is. A dizájnerek megpróbálnak mindent a lehető legvalóságosabban megjeleníteni, így számíthatunk árnyékhatásokra és 3D csempékre, amelyeket természetesen a külső fejlesztők is felhasználhatnak. Az animációkat összekötik, így nem lesz ugrálás az appok közt, minden váltás folyamatos lesz. A Play Store már most ezzel a dizájnnal dolgozik, így ha kíváncsiak vagyunk rá, érdemes ott szétnézni. 

Az alkalmazások sokkal effektívebben dolgoznak majd együtt, a Google legfőbb célja, hogy megoldja az ezek közti kommunikációt. Ennek köszönhetően sokkal egyszerűbb lesz a különböző dolgok keresése és kezelése, a Chrome API-ja ugyanis egyenesen átirányít majd minket egy appba (feltéve, hogy rendelkezünk a megfelelő szolgáltatással), így nem kell majd például egy esetlen mobilos böngészőben asztalt foglalnunk, ha van erre megfelelő appunk, a Chrome közvetlenül oda irányít majd.

A teljesítménynövekedés az akkumlátorokra is kihat majd, a Project Volta-nak köszönhetően sokkal egyszerűbben monitorozhatjuk a telefon energiafogyasztását, ezáltal a fejlesztők is jobban tudják majd optimalizálni az alkalmazásokat. A Battery Saver mód akár másfél órával is kitolhatja az üzemidőt, a tesztek szerint pedig az Android Lollipop akár 36%-kal is tovább bírja, mint a 4.4-es Kitkat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?