Elárulta védelmi stratégiáját az RMDSZ államfőjelöltje

Csütörtökön este szervezték meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében a Kolozsvári magyar hangok című  pódiumbeszélgetést, amelyen Kelemen Hunor szövetségi elnök, beszélgetett Horváth Annával, Kolozsvár alpolgármesterével és Tibori Szabó Zoltán újságíróval, a Minerva Kulturális Egyesület elnökével. Az államelnök-jelölt védelmi stratégiája is szóba került.

Horváth Anna elöljáróban az autonómiatervezet román fogadtatásáról beszélt. Elmondta, már leveleket is kaptak a liberális kollégáiktól, hogy túl korán beszélnek erről a témáról. "Volt egy ráció amögött, hogy miért most, és miért ennyit, és ezt foglalta az RMDSZ a tervezetébe" – jelentette ki.

Kelemen kifejtette: amikor egy ilyen tabudöntögető autonómiatervezettel álltak elő, szándékuk volt úgy folytatni a párbeszédet, hogy leépítsék az előítéleteket. Azt tapasztalták, a román politikusok ebben nem partnerek, hiszen a román politikában kevesen vállalják a szavazatvesztést. A kérdés, mondta, hogy milyen Romániát akarunk, és hol van ebben a magyarok helye. "Amit a magyarság akar, az nem von el semmit a románoktól, de nekik is garanciát kell adniuk arra, hogy nem törekszenek a magyarok beolvasztására" – fogalmazott.

Horváth Anna elmondta, a városi tanácsban az RMDSZ-es tanácsosok el tudták érni, hogy a kulturális-ifjúsági projektek húsz szaléka magyar egyesületekhez kerüljön. Ez azonban nem intézményes garancia: ma van, holnap nincs. Ezért van szükség szerinte egy stabilabb keretre, amely a csökkenő választási arányok ellenére sem teszi veszélyeztetetté a közösséget.

Az alpolgármester egyébként a vegyes házasságokról konkrét adatokkal készült: Kolozsváron a 2012-ben megkötött házasságok közt 87 magyar-magyar, 75 vegyes volt, 2013-ban pedig hasonlóak voltak az adatok.

A közönség soraiban ülő Hegedüs Lajos volt Kolozs megyei alprefektus azt kérdezte Kelemen Hunortól, hogyan viseli a negatív véleményeket, hiszen senki nem születik villámhárítónak. Kelemen elmondta, a kilencvenes évek végén kezdőként megviselték a támadások, de védelmi stratégiákat dolgozott ki: nem néz tévét, és azt olvassa, amit a kollégái eléje tesznek, elkerüli azokat a kommentárokat, amelyek ma is megviselnék.

"Véget ér egy ciklus, a Băsescu-éra, egy új kezdetkor pedig fel kell mutatnunk, hogy mit akarunk" – mondta Kelemen. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy a választási arányok nem fognak megváltozni idén. Kifejtette, Szilágyi Zsolttal, a Néppárt jelöltjével nincs vitája, a legnagyobb hiba éppen az volna, ha egymást pofoznák a kampányban. Azt nem érti, hogy miért jelölte magát, tette hozzá.

Szó esett arról is, az RMDSZ nem kért támogatást román politikus részéről a tervezethez, viszont számos vita volt a decentralizációról, a szubszidiaritásról. A probléma azonban, hogy mindenki másként vélekedik ezekről a kérdésekről ellenzékben, mint kormányon – hangzott el. Kelemen kijelentette, új alkotmányra van szükség, és ki kell venni azt a cikkelyt belőle, amely a következő nemzedékeknek megtiltja, hogy elképzeljenek egy jobban működő államot - hiszen az alkotmány nem szentírás, fogalmazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?