Magyar kormányszóvivő: jó irányba tett lépés az RMDSZ autonómiatervezete

Jó irányba tett lépésnek nevezte a magyar kormányszóvivő az RMDSZ által közvitára bocsátott törvénytervezetet Székelyföld autonómiájáról. Kovács Zoltán a Bursa című román gazdasági lapnak adott interjúban nyilatkozott erről.

A szóvivő elmondta, a Románia és Magyarország közötti viszonyt nagy mértékben befolyásolja a romániai magyar kisebbség helyzete. Emlékeztetett arra, hogy a budapesti kormány legitimnek tartja és támogatja az erdélyi magyar közösség autonómiatörekvéseit. „Az RMDSZ közelmúltban közvitára bocsátott tervezete a jó irányba tett lépés” – jelentette ki.

Kovács ezért reményét fejezte ki, hogy érvekre alapuló vita alakul ki Romániában az RMDSZ autonómiatervezetéről, és a jogszabály eloszlatja a magyarság igényeivel kapcsolatos román félelmeket. Szerinte több nemzetközi példa is igazolja, hogy a funkcionális autonómia körülményei között élő nemzeti közösségek megerősödnek, hozzájárulva országuk stabilitásához és fejlődéséhez.

„Meggyőződésünk, hogy az autonóm romániai magyar régió nem csak a magyar közösség, hanem a román többség érdekeit is szolgálja” – fogalmazott a kormányszóvivő.

    

 

Kapcsolódók

Kimaradt?