Izsák Balázs árnyékra vetődött az RMDSZ szerint

„Izsák Balázs árnyékra vetődött, újságcikkek alapján fogalmazta meg a véleményét” – állapította meg a szerdán kiadott állásfoglalásában az RMDSZ a Székely Nemzeti Tanács elnökének arra a vádjára reagálva, hogy Kelemen Hunor államfőjelölt nem védte meg a magyar kormányt az autonómia-tervezetl kapcsolatos bukaresti pódiumbeszélgetésen.

Min ismert, a jogszabály fővárosi vitáján több román értelmiségi is felvetette, hogy a nem liberális demokráciát hirdető Orbán Viktor támogatása inkább teher az RMDSZ-nek. A szövetség sajtóirodája által kiadott állásfoglalás szerint a több mint két órás bukaresti beszélgetésről az újságírók által megírt rövid tudósítás alapján fogalmazott meg téves következtetéseket Izsák Balázs, és valótlanságokat tartalmazó nyilatkozattal próbálja manipulálni az erdélyi magyar közvéleményt.

Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy az RMDSZ és vezetői megbízható és kiszámítható partnerei a magyar kormánynak 25 éve. „Ez még akkor is így van, ha egy újságíró ezt nem tartja fontosnak hangsúlyozni tudósításában, habár Kelemen Hunor ezt nyilvánvalóvá tette a bukaresti, román értelmiségiekkel folytatott kerekasztal-beszélgetésen” – utal a közlemény a maszol.ro által is átvett MTI-tudósításra.

Az állásfoglalás emlékeztet arra is, hogy az RMDSZ aktív szerepet vállal a magyar kormány nemzetpolitikájának alkalmazásában, legyen szó az évekkel ezelőtt indított oktatási-nevelési támogatásról, a magyar igazolvány kérdéséről vagy a jelenleg is folyó könnyített honosításról. „A román közvélemény felé mindig az igazat, és csakis az igazat tolmácsoljuk, mind az általunk képviselt közösség gondjai, elvárásai, törekvései, mind a magyar kormány nemzetpolitikája kapcsán” – szögezik le.

Az RMDSZ ismételten felhívja Izsák Balázs figyelmét arra, hogy újra rossz célpontra lő, hiszen az autonómia kérdésében nem az RMDSZ-t, hanem a román közösség közönyét, elutasítását kell legyőzni. Ugyanakkor az SZNT elnökének figyelmébe is ajánlják a bukaresti pódiumbeszélgetés videofelvételét, amely szerda este elérhető lesz az RMDSZ honlapján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?