Jogtalanul büntetett a rendőrség – pert nyert a CEMO

Két esetben is pert nyert Marosvásárhelyen a Civil Elkötelezettség Mozgalom a rendőrséggel szemben. A bíróság kimondta, hogy jogtalanul büntették meg a CEMO munkatársait, a rendőrségnek pedig törölnie kell a kirótt pénzbírságot.

Túlkapás-gyanús büntetéseket osztogat a marosvásárhelyi karhatalom – fogalmazott a sajtónak eljuttatott közleményében a CEMO, amely az utóbbi időben tapasztalt rendőri intézkedések nyomán bírósághoz fordult és  minden egyes, a Helyi Rendőrség ellen kezdeményezett perét megnyerte.

A legutóbbi sikeres kimenetelű per a Kétnyelvű kaputáblák Marosvásárhelyen elnevezésű kampányhoz kötődik, amikor a CEMO önkéntesei kétnyelvű kaputáblákat adományoztak a város lakóinak.  Az önkéntes csapat tagjait a múlt év áprilisában egy román nemzetiségű személy feljelentette, amelynek következtében a marosvásárhelyi Helyi Rendőrség Horváth Kovács Ádámot, mint a projekt vezetőjét, törvénytelen reklámanyag-osztogatás jogcímen 1500 lejjel megbírságolta.

A másik nyertes per egy korábbi eseményhez fűződik. Szintén Horváth Kovács Ádámot bírságolta meg a rendőrség, azzal az indokkal, hogy törvénytelenül hatolt be az akkor még 2-es számú általános iskolába. A jelenleg Dr. Bernády György Iskola akkori igazgatója 2012  februárjában rendőrökkel vitette el az iskola épületéből Horváth Kovács Ádámot, az iskola szülői munkaközösségének tagját, aki magyar nyelvű beadványt szeretett volna benyújtani a két-tannyelvű intézményben. Az iskolában a magyar tagozaton tanuló gyermekek szüleinek egy csoportja korábban kétnyelvű feliratokat helyezett ki. A magyar nyelvű dokumentum – amelynek iktatását az igazgatónő megtagadta – a feliratok adományozásáról szóló irat volt. Codruta Băciuţ iskolaigazgató arra hivatkozva utasította el a dokumentum iktatását, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román. Riasztása nyomán hat rendőr érkezett az iskolába, akik a magyar szülőt, a CEMO munkatársát bekísérték a rendőrségre és illetéktelen behatolás jogcímen ötszáz lej bírságot róttak ki rá. 

Az utóbbi időben gyakorivá vált rendőri túlkapások ellen érdemes fellépni – véli a CEMO, arra biztatva mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, hiszen jogos követelésekről lévén szó,  a rendőri eljárások megkérdőjelezése és elutasítása sikerrel végződhet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?