Átadták a kétnyelvű utcanévtáblákra vonatkozó aláírásokat

Péntek délelőtt Peti András, Borbély László és Csegzi Sándor vette át Deus Providebit Tanulmányi Házban a Kétnyelvű Utcanévtáblákat Marosvásárhelyen nevű csoporttól azt a közel 4500 aláírást tartalmazó petíciót, amely a valós kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését kéri Marosvásárhelyen.

„Valamennyi RMDSZ-es tanácsosnak küldtünk meghívót, de senki nem jött el közülük” – mondta a maszol.ro-nak Barabás Miklós, a csoport szóvivője, aki az aláírások átadása előtt a jelenlevőkkel ismertette a csoport korábbi tevékenységét, mindazokat az eseményeket, amelyek eddig történtek.

„Arra a kontrasztra is próbáltam felhívni a figyelmet, amely a civil kezdeményezések és a politikum cselekedei között van. Például, a májusban megszervezett flashmobunkat követően, amikor a valós kétnyelvű feliratok hiányára és azok létjogosultságára figyelmeztettük a város vezetőségét, a választott politikusainkat, ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy hamarosan felkerülnek ezek a táblák az utcákra. Ehhez képest július végén jelent meg az első három ilyen utcanévtábla” – magyarázta Barabás. Július végén a Dózsa György, a Kinizsi Pál utcák és a Mátyás király tér nevek kerültek ki, azóta nem történt további előrelépés az ügyben.

Barabás Miklós elmondta, kedden a helyi önkormányzat ülésén megszavazták a képviselők, hogy a helyi költségvetésvől egy millió százezer lejt különítenek el a kétnyelvű utcanévtáblák elkészítésére és kihelyezésére. A kétnyelvűségért küzdő csoport viszont nem elégedett meg az elfogadott határozattal, szerette volna látni, hogy valóban létezik ez az összeg a város költségvetésében. „Megtudtuk, hogy az idei büdzséből mindössze 50 ezer lej áll rendelkezésére az önkormányzatnak, hogy erre a célra fordítsa. Viszont a jövő évi költségvetésben szerepelni fog az egymillió ötvenezer lej” – adta a maszol.ro tudtára érdeklődésük eredményét Barabás.

A továbbiakkal kapcsolatban a kétnyelvű utcanévtáblákat szorgalmazó csoport szóvivője elmondta, bár Peti András megígérte, hogy Dorin Floreához is eljuttatja a petíciót, a polgármesterrel ők „külön foglalkoznak”. Vagyis az ügy jogi hátterét vállaló Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) már feljelentette a marosvásárhelyi polgármestert a kétnyelvűség sajátos értelmezéséért a Diszkriminációellenes Tanácsnál és megnyerte az ügyet.

A maszol.ro kérdésére, hogy mire számítanak a továbbiakban, Barabás úgy fogalmazott, azt, hogy a politikusok, a város vezetői csak olyan ígéreteket tegyenek, amelyeket meg is tudnak valósítani.

„Ne ígérjék meg azt, hogy decemberig 500 valós kétnyelvű utcanévtáblát helyeznek ki, ígérjenek csupán annyit, amennyinek a megvalósítására reálisak a lehetőségek” – magyarázta a csoport szóvivője. Barabás Miklós azt is elmondta, hogy a városházán dolgozó választott képviselők, illetve a közösségért dolgozó alkalmazottak meglepődtek azon, hogy civil polgárok kopogtatnak be irodájuk ajtaján és érdeklődnek olyan ügyek iránt, amelyek eddig kevésbé „tartoztak” a város polgáraira.

Bár az utcanévtáblákat lefordították magyar nyelvre is, azokon sok a hiányosság, a fordítások nagyon sok esetben helytelenek. Ezért azt várja a Kétnyelvű Utcanévtáblákat Marosvásárhelyen csoport, hogy a legközelebbi, októberi tanácssülésre legalább a helyes fordítások elkészüljenek – mondta a maszol.ro-nak Barabás Miklós szóvivő.

Kimaradt?