Folyik a harc a kétnyelvű utcanévtáblákért Vásárhelyen (GALÉRIA)

A törvénykezés világos, megengedi a kétnyelvű utcanévtáblák használatát – állítja Horváth-Kovács Ádám, a Civil Elkötelezettség Mozgalom ügyvezető igazgatója. Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere szerint a közigazgatási törvény nem teszi lehetővé, hogy kétnyelvűek legyenek az utcanévtáblák.

Több mint tíz éve, 2001-ben a marosvásárhelyi önkormányzat határozatot fogadott el a kétnyelvű utcanévtáblákról azzal a kitéttel, hogy ez akkor lép életbe, amikor megjelenik a közigazgatási törvény. A táblák formáját is meghatározták és jóváhagyták.

A közigazgatási törvény megszületését követően, 2007-ben egy névsort is elfogadott az önkormányzat azokról az utcanevekről, amelyeket két nyelven, románul és magyarul írnak ki. Részmegoldás született, amelyet akkoriban a polgármester is jónak talált: a román utcanév után odaírták az utca, vagy tér magyar kifejezést is, anélkül, hogy az utca nevét, például a Libertății, Grădinarilor, Păcii, Cetății megnevezéseket magyarra fordították volna.

Keddi sajtótájékoztatóján Dorin Florea újságírói érdeklődésre kijelentette, a közigazgatási törvény nem engedi a kétnyelvű utcanévtáblák használatát, ahogyan az útjelző, forgalmi táblák is egynyelvűek lehetnek csak. Az elöljáró hozzátette, hogy ez Románia, ahol a román a hivatalos nyelv, ezt kell használni ilyen az helyzetekben is. Ugyanakkor sajnálkozását is kifejezte Peti András felé, aki szerinte "jóravaló ember", aki akar is cselekedni a köz érdekében, ám az RMDSZ elvárásainak is meg akar felelni.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) feljelentést tett a Diszkrimináció Ellenes Tanácsnál ez ügyben – válaszolta érdeklődésünkre Horváth-Kovács Ádám. A polgármestert is felszólították a törvény tiszteletben tartására, válaszul a polgármester és a jegyző aláírásával indoklást kaptak arra, hogy miért törvénytelen a kétnyelvű utcanévtáblák használata. „Mi erre reagáltunk, mert a mi álláspontunk szerint törvényes, a törvénykezés világos, megengedi a kétnyelvűséget” – mondta az CEMO elnöke.

A Kétnyelvű Utcanévtáblákat Marosvásárhelyen Csoport folytatja az aláírásgyűjtést, és a jövő héten készül átadni a petíciót Peti András alpolgármesternek – tudtuk meg Barabás Miklóstól, a csoport egyik tagjától, aki elmondta, az eddigi figyelemfelkeltő tiltakozásokat hamarosan újabb akció követi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?