Nyolc százalék a sokszínűségért

Nyolc százalék a sokszínűségért címmel indít konzultációsorozatot Geréd Imre kolozsvári városi tanácsos, írja a Transindex. Geréd ezt csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján jelentette be.

A 8%-hoz a finn modell szolgál alapul, amely a romániai hatályos törvénnyel szemben nem 20, hanem 8 százalékos kisebbségi arány (vagy akár 3000 fő) esetében kötelez egy települést a kétnyelvű ügyintézésre. Ezen kívül a helyi képviselőtestület határozhat úgy, hogy 8 százalékos arány alatt is tíz évre kétnyelvűvé nyilváníthat egy települést.

A kezdeményezés célja első lépésben nem egy törvénymódosító javaslat benyújtása, amely 20-ról 8 százalékra csökkentené a küszöböt, hanem a probléma jelzése, kommunikálása a nyilvános konzultációk, tájékoztatás (szórólapok, előadások, akár nyári programok) által. A román közösséget is tervezik megszólítani, készül majd egy bemutató videó, de szakmai konzultációt is terveznek - mondta el Geréd.

A kezdeményezés a Románia területén élő összes kisebbséget érintené, erre Geréd példaként Kolozs megyét hozta fel. Az itt élő 103 ezer magyar lakosból 29 ezren élnek olyan településen, amelyen arányuk meghaladja a húsz százalékot, a nyolc százalékra való csökkentés viszont a fennmaradó lakosságnak is kétnyelvűséget biztosítana.

A konzultáció szakmai részénél együttműködést terveznek olyan civil szervezetekkel, mint például a marosvásárhelyi CEMO, vagy a BBTE szociológia karát és a Kisebbségkutató Intézetet is bevonnák a konzultációba. Emellett más civil szervezeti vezetőket, egyetemi karokat, városvezetőket is meg szeretnének szólítani. A konzultációsorozat elvileg 2015 januárjáig tartana, és ezután törvénymódosító javaslat benyújtására is sor kerülne. 

Kimaradt?