Nyolcvan év után újra felbukkant a homokiboa Romániában

Homokiboa populációt fedeztek fel Romániában – számolt be a Hotnews. A rendkívül ritka kígyófaj több mint 80 éve tűnt el az ország területéről, a herpetológusok valóságos szenzációnak minősítik a faj újra megjelenését.

Az 1937 óta kihaltnak vélt homoki boára egy Duna-menti lakos lett figyelmes, aki értesítette a Román Madártani Társaságot a felfedezésről. A társaság pedig egy bukaresti herpetológushoz irányította az információt. Vlad Cioflec, miután a fényképeket áttanulmányozta, expedíciót szervezett a környékre. A négytagú csapat legnagyobb meglepetésére tíz példányt fedezett fel a helybéli lakos által megjelölt területen, rengeteg fényképpel dokumentálva Románia legritkább kígyófajának életterét. Az állat védelmében a hely pontos meghatározása titkos marad.

A nyugati homokiboa (Eryx jaculus) a köznyelvben kétfejű kígyóként is ismeretes, mivel a farokrész nagyon hasonlít a fejrészhez, és felületes vizsgálódásnál nem is derül ki egyből, melyik végén mit hord. Ez az egyetlen, Európában – különösen a Balkán félszigeten - előforduló óriáskígyó. Ugyanakkor nem mérges kígyóról van szó, hanem a boákra jellemzően egészben nyeli le táplálékát, ami többnyire rágcsálókból, kisebb hüllőkből és csigákból áll. Vészhelyzetben tompa arcorrával a homokba ássa magát.

Kimaradt?