Magyar katonabúvárok kutattak a Bukura-tóban

Augusztus utolsó hetében a Retyezátban magyar katonabúvárok víz- és iszapmintákat vettek az utolsó jégkorszakból fennmaradt Bukura-tó vizéből, így 16 ezer évre visszamenőleg rekonstruálhatják az őskörnyezetet, és vonhatnak le következtetéseket a klímaváltozással összefüggésben.

A Retyezát 2014 elnevezésű búvárexpedíció a Déli-Kárpátok legmagasabban fekvő tavának, a Bukura-tónak a kutatására indult augusztusban, a búvárok merüléseket hajtottak végre hogy különféle vizsgálati anyagokat gyűjtsenek.

A felszínre hozott minták tudományos elemzéséből egyebek közt az utóbbi néhány tízezer év során bekövetkezett éghajlati változásokról kaphatunk képet - mondta el az expedíció céljáról Magyari Enikő tudományos főmunkatárs. A Bukura-tó az erdélyi Retyezát-hegység legnagyobb tengerszeme, 2040 méterrel van a tengerszint felett és 17 méter mély.

Az augusztus 25. és szeptember 5. között zajló kutatást a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének (MTA Atomki) munkatársai és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 10-fős búvárcsapata végezte.

Fülöp Zsolt, az MTA Atomki igazgatója elmondta, hogy a lövészdandár búvárjaival való együttműködésnek köszönhetően olyan kutatásokat végeztek a Bukura-tó alján, amelyhez az eszközök csak a magyar honvédségnél állnak rendelkezésre.

Az expedíció tagjai két és fél hónapos fizikai, elméleti és gyakorlati felkészítésen vettek részt, foglalkoztak mederfelderítéssel, tájolási és víz alatti keresési-kutatási feladatok végrehajtásával is. 

A Bukura-tavi expedícióban részt vett valamennyi búvár azt a csapatmunkát emelte ki, ami a nehéz körülmények - magashegyi tábor, nehéz terep, erős szél, hideg víz, éjszakai vihar - ellenére sikeressé tette a küldetésüket, és valamennyien épségben tértek haza. Mint mondták, csupán egyetlen negatív élményük volt, de az már az első napon: három és fél kilogramm füstölt kolbászukat ugyanis elvitte egy róka.

Kimaradt?