A legnagyobb dinoszauruszt találták meg

Tucatnyi elefánt súlyával vetekedett az a 65 tonnás dinoszaurusz, amelynek csontjait a közelmúltban ásták ki Argentínában, egészen pontosan Dél-Patagóniában. A huszonhat méter hosszú behemót a valaha élt legnagyobb szárazföldi élőlény lehetett – írja a nol.hu.

A Dreadnoughtus schrani fajként lajstromozott dinoszaurusz a titanoszauruszok csoportjának legjobb állapotban fennmaradt példánya, csontjainak mintegy 70 százalékát feltárták - olvasható a Scientific Report című szaklapban megjelent tanulmányban. Üröm az örömben, hogy néhány csigolya nem, míg a koponya részlegesen került elő. Szerencsére a combcsont és a felkarcsont teljes épségben megmaradt, ezek alapján igen nagy pontossággal sikerült belőni a faj méreteit.

"A növényevő Dreadnoughtus schrani elképesztően hatalmas volt" - idézték a hírügynökségek Kenneth Lacovara-t, a Drexel Egyetem munkatársát, aki 2005-ben Dél-Patagóniában fedezte fel a 75-77 millió évvel ezelőtt élt Dreadnoughtus schrani fosszilis csontvázát. A tucatnyi elefánt, illetve több mint hét T-rex súlyával egyenértékű élőlényről a csontok vizsgálata alapján azt is megállapították, hogy amikor elpusztult, még nem volt teljesen kifejlődve.

A 2005-09 között kiásott csontváz kivételesen teljes - a csontoknak a 45 százaléka, illetve az egyes csonttípusoknak a 70 százaléka előkerült. A nem mindennapi példánytól több mint 100 csont megmaradt: így például a 9 méter hosszú farok csigolyáinak nagy része, a majdnem 1 méter átmérőjű nyakcsigolya, a lapocka, számos borda, lábujjak, egy karom, az állkapocs egy kis része egyetlen foggal. Ez azért fontos, mert a korábban felfedezett szuper termetű dinoszauruszok maradványai töredékesen kerültek elő, ezért a Dreadnoughtus schrani példátlan lehetőséget kínál az ilyen hústornyok anatómiájának és biomechanikájának vizsgálatára.

Kimaradt?