Egyre több és több kávét innánk – de meddig mehetünk el, hogy túléljük?

Az Asap Science új videójában két tudományos kutatási eredménnyel álltak elő a koffeinnel kapcsolatban: egyrészt arról, hogy miért akarunk mindig egyre több kávét inni, másrészt, hogy hány csésze a halálos adag.

Egy videóban foglalta össze az Asap Science négy friss, és nagyon fontos kutatás eredményét, amelyek mindegyike a koffein hatásához kapcsolódik - hívja fel a figyelmet a Hvg. A két legérdekesebb egyike, hogy elmagyarázzák, miért kívánunk a nap során egyre több és több kávét. Az agyunk adenozint termel napközben, amelytől egyre fáradtabbak vagyunk, az alvás közben viszont ezek eltűnnek, reggel így kipihentnek érezzük magunkat. Ha kávét fogyasztunk, ezekhez az adenozin receptorokhoz kapcsolódik a koffein, amely a fárasztó hatás helyett felpörget minket. Igen ám, csakhogy ilyenkor még több adenozin receptor termelődik, így a kávé hatásának elmúlásával még több koffeinre van szüségünk, hogy ugyanazt az élénkítő hatást érjük el, mint korábban.

https://www.youtube.com/watch?v=4YOwEqGykDM&feature=player_embedded

A másik érdekes kutatási eredmény, hogy kiderült: halálos adag is létezik a kávéból. Ehhez kilogrammonként 150 gramm koffeinre van szükség, és mivel átlagosan pont ennyi van egy csésze kávéban, így könnyű kiszámolni: ahány kilogramm a testsúlyunk, annyi csésze kávé tud végezni velünk.

Kimaradt?