Aki ügyes, annak fizet a Facebook

Az alsó határ 500 dollár, a felső akár a csillagos ég – a Facebook nem sajnálja a pénzt attól, aki hibát talál a nagy dobásnak szánt termékében.

Hogy mennyire komolyan elkötelezett Mark Zuckerberg a virtuális valóság iránt, azt jól demonstrálta, hogy a Facebook nem sajnált 2 milliárd dollárt az Oculus VR, az Oculus Riftet gyártó cég felvásárlására, valamikor az év első felében. A fejlesztők most mind az Oculusnál, mind a Facebooknál keményen dolgoznak azon, hogy minden lehetőséget kihozzanak abból, amit a virtuálisvalóság-szemüveg kínál.

Az Oculus Rift azonban nem egyszerű, és nem is (csak) szoftvertermék, azaz nem elég a Facebooknál megszokott és bevált szoftvertesztek sorozatát végrehajtani rajta, legyenek ezek bármilyen komolyak is. A hardvereszközzel ugyanis egy sor új típusú hiba is bezavarhat a képbe. Ezt pedig nem engedheti meg a Facebook, amelynek ez lesz az első hardverterméke, ráadásul egy vadonatúj eszközről van szó, bonyolult interfésszel és olyan szoftverekkel, amelyeket nem teszteltek korábban. Az Oculus Rift PC-k millióival lesz összekötve, ha az Oculus VR és a Facebook valóban jól végzi a dolgát.

Bár a Facebook tapasztalt fejlesztőcsapata kiszűri a hibák nagy részét, mindig lehetnek meglepetések. Ezért is döntöttek úgy a legnagyobb közösségi oldalnál, hogy beveszik hibakereső programjukba az Oculust is, azaz pénzjutalmat adnak annak, aki hibát fedez fel az Oculus Rift rendszerben, az SDK programkódjában, a weboldalon, sőt magában a hardverben.

Ha valódi hibára bukkan valaki, 500 dollárt kaphat, de nincs felső határ, így egy kritikus biztonsági rés felfedése akár több ezer dollárt is megérhet Zuckerbergeréknek.

 

Kimaradt?