Három évre csökkentenék a beiskolázási korhatárt

Három éves kortól tenné kötelezővé a beiskolázást Remus Pricopie tanügyminiszter. Ezt csütörtökön jelentette be Suceaván, a tanítók számára megrendezett konferencián.

A tárcavezető már a tavaly rebesgette, hogy az óvodai nagycsoportot is kötelezővé tenné, ám most kijelentette: 2015-től az 5 éveseknek kötelező lesz az intézményes oktatás, 2018-tól pedig ezt a korhatárt 3 éves korra csökkentik. A tárcavezető elmagyarázta, nem azonnal kívánja bevezetni a 3 éves kötelező oktatási korhatárt, 4-5 év alatt szeretné felépíteni az új beiskolázási rendszert.

A tanítók konferenciáján Pricopie kitért arra, mekkora fejlődési különbségek tapasztalhatók az intézményes oktatásban résztvevő gyerekek és azok között, akiket iskolakezdésig otthon tartanak a szülők.

Daniel Funeriu korábbi tanügyminiszter is felszólalt a témában, mondván: kutatások igazolják, hogy átlagban 20-30 százalékkal jobban teljesítenek az iskolában azok a gyerekek, akik előzőleg részt vettek óvodai nevelésben – szemben azokkal, akik nem jártak oviba. Szerinte valószínűsíthető, hogy azok a gyerekek, akik most előkészítő osztályba járnak, sokkal jobb eredményeket érjenek el, mint a korábbi generációk.

A tárcavezető szerint most az óvodás korú gyermekek 98 százaléka vesz részt intézményes oktatásban, így a korhatárcsökkentés azt a 2 százalékot, akik nem járnak óvodába. A tanügyi törvény értelmében a kötelező oktatás alsó korhatára 6 év, és tíz évet tart – beleértve az elemi és általános iskolás tanulmányi éveket, illetve a középiskola első évét is.

Arról nem esett szó a konferencián, hogy a korhatár előrehozásával a kötelező tíz éven is módosítanának-e, vagy ez által a középiskola, illetve az utolsó általános iskolai évek válnak majd fakultatívvá.

Kimaradt?