Öt percbe sűrítették több ezer év kultúráját

A dallasi Texas-i Egyetem történészekből és kutatókból álló csapata egy olyan térképet alkotott meg, ami megmutatja a „kultúra vándorlását”. Mégpedig úgy, hogy megnézték híres tudósok, államférfiak, professzorok, művészek születési és halálozási helyeit és ezt egy térképben összesítették. Kékkel a születési hely, pirossal a halálozás helyszíne van jelölve.

Ebből látszik, hogy eleinte Európa és a Távol-Kelet, majd egyre inkább Európa és Latin Amerika, végül pedig Európa és Észak-Amerika között vándoroltak a kultúra legjelentősebb képviselői. Minden időszaknak megvan a maga kulturális gócpontja is, Róma, Párizs és London, később látszik már Bécs és Budapest, majd a keleti parti amerikai városok, New York, Washington, Boston, végül a nyugatra vándorlással San Francisco is feltűnik.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=4gIhRkCcD4U

Az amerikai felfedezések is jól látszanak a térképen. Eleinte Dél-Amerikába, később észak felé vándoroltak ki Európából, majd ahogy ott egyre többen telepedtek le, egyre több tudós születési helyszínévé is vált. Aztán ahogyan felfedezték a vadnyugatot, a keleti part után a nyugatin is egyre több kék pont tűnik fel, és amikor Florida a nyugdíjasok paradicsoma lett, ott elszaporodnak a piros pontok.

A távol-keleti országok, például Japán nyugati nyitásával és Ausztrália gyarmatosításával európai misszionáriusok és „számkivetettek” odavándorlása, majd ahogy nő a népesség, visszavándorlása figyelhető meg, bár a főbb vándorlási útvonalak ma már Európa és Észak-Amerika között húzódnak.

http://www.youtube.com/watch?v=231zuH3uMwc

A térkép elkészítésében egyébként részt vett Barabási Albert László, magyar fizikus és hálózatkutató is. Maga Barabás ugyancsak jó példa a „kultúra vándorlására”, hiszen Erdélyben született, majd Budapestre, később Párizsba költözött, most pedig Bostonban él és a Northeastern és Harvard Egyetemeken oktat. A térképhez használt információkat a Texas-i Egyetem csapata a Google adatbázisából, a Freebase-ből nyerte.

Kimaradt?