Csak igazoltan hiányozhat a szülő a kórházba utalt gyereke mellől

A kiskorúak elhagyásának visszaszorítására dolgozott ki törvénytervezetet a munka- és családügyi minisztérium.

A javaslat értelmében legkésőbb 24 órán belül jelentenie kell a kórházi szociális munkásnak, ha egy kiskorút hosszabb ideje felügyelet nélkül hagytak a szülei vagy a gyámja, és nem is értesítették idejében az intézmény alkalmazottait a hollétükről.

A szülésre készülő terhes anyukák személyazonossági igazolványáról fénymásolat készül ezentúl a kórházba való beutaláskor, amelyet kötelező módon a kórlaphoz fűznek. Ha az újszülöttet, vagy az  egészségügyi kezelés alatt álló kiskorút felügyelő szülő, illetve gyám ideiglenesen elhagyja a kórház területét, írásban kell indokolnia a távollétét, amelyet a szociális munkásnak kell átadnia távozás előtt, megnevezve az elérhetőségét és a várható időpontot, amikor visszatér a gyermekéhez.

Ellenkező esetben a szülő vagy gyám hiányának észlelésétől számított 24 órán belül a szociális munkás értesíti a lakóhely szerinti gyermekvédelmi igazgatóságot a lehetséges gyermekelhagyási kísérletről. Elsőként telefonon értesítik a hatóságokat, majd írásban is.

A személyazonossági igazolvány hiányában beutalt személyekről ezentúl jegyzőkönyv készülhet, melynek adatait a szociális osztály szintén a lakóhely szerinti gyermekvédelmi igazgatósághoz küld, amíg még a gyermek a kórházban tartózkodik. Az elhagyott gyermekek helyzetéről a kórházak minden hónap 5-éig kell hogy leküldjék a jegyzőkönyvet az illetékes hatóságoknak.

A törvénytervezet szeptember 11-ig bocsátották közvitára, a szaktárca pedig azt reméli, hogy a jogszabálynak köszönhetően jelentős mértékben lecsökken majd a gyermekelhagyások száma az országban.

Kimaradt?