125 éves a háromszéki Kommandó (GALÉRIA)

Hangosan zajlott az élet Kommandón a hétvégén: augusztus 2-3. között elindult a kisvasút, favágóversenyt tartottak és szobrot is avattak, mindezt a település 125 éves fennállásának jegyében.

Egykoron csupán a fakitermelés volt a háromszéki település egyetlen bevételi forrása – ez pedig a település képén is hangsúlyosan megmutatkozott. Mára azonban egyre inkább az okosan menedzselt falu képét ölti magára Kommandó: a településen néhány éve létesült parkocska, az új sportcsarnok csupán a kezdet volt: a polgármesteri hivataltól a posta irányába már készül a kockaköves út, ráadásul szobrot is kapott a falu.

Kocsis Béla, Kommandó polgármestere a település múltjára  utalva hangsúlyozta: az erdő olyan, mint a család, amelynek ereje nélkül a zord körülmények közt nehezen képzelhető el az élet a legmagasabban fekvő magyar településen. Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: isteni akarat és segítség nélkül a külső feltételek nem lettek volna elegendőek arra, hogy a település viruljon. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta: örömmel tölti el, hogy a település az anyaországgal szoros kapcsolatot tart fenn, hiszen működő testvérkapcsolatuk van Ecsekfalvával.

Éltes Barna fafaragó munkája egy frissen készült pavilon alatt kapott helyet és a Favágó címet viseli. Nem véletlen az sem, hogy Kommandó első köztéri szobra kő vagy bronz helyett fából készült – ez is utalás a település erdőgazdálkodásra alapozott múltjára. A szobor készítője hangsúlyozta: a favágó alakjához az ihletet a Nyírő József által alaposan körvonalazott Csutak Gergely figurájából nyerte. Éltes Barna a szoborról elmondta: az arc kidolgozása szándékosan durva, a szemek pedig szintén okkal készültek finomabbra, hiszen a „régi emberek arca durva volt, de a tekintetük tiszta”.

Kimaradt?