A MOGYE népszerűségével dicsekszik a rektor

Évek óta nem volt ilyen erős a felvételi a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Leonard Azamfirei rektor, hozzátéve, hogy azoknak a diákoknak is elismerés jár, akik nagy jegyet értek el, annak ellenére mégsem jutottak be.

Az idei felvételire 1784 személy iratkozott be a 465 térítésmentes és a 405 fizetéses helyre. A legalacsonyabb bejutó jegy 9,77 volt a román, 9,44 a magyar  általános orvosi szakon. A fogorvosi szakra 9,57-el jutott be a leggyengébb jelentkező a román, míg 9,37-el a magyar tannyelvű képzésre.

A gyógyszerészeti szakon 9,43 és 9,36 volt az utolsó vonal fölötti jegy, míg az általános nővérképzésen 9,43 és 9,18. Az általános orvosi és fogorvosi költségtérítéses helyekre a felvételin elért eredmények szerint vették fel a diákokat. Amint arról korábban már írtunk, nem volt külön román és külön magyar felvételi.

A rövid távú képzésekre csak román nyelven hirdettek felvételit, mert – ahogy a rektor fogalmazott – nincs kellő mennyiségű tanerő, aki ezeken a szakokon taníthasson. A táplálkozástudomány, fogtechnika és gyógytorna szakokon 7,88 – 8,72 – 9,03 volt a legalacsonyabb bejutó jegy.

Az idén az egyetemre felvételizőknek csak biológiából kellett megméretkezniük. A rektor elmondta, az egyetem maga dönthetett arról, hogy két tantárgyból: biológiából és kémiából, vagy csak egyből szervezzen felvételit, az idén az utóbbit választotta. A júliusi vizsgán valamennyi meghirdetett hely betelt, kivéve a gyógytorna szakot, ahol szeptemberben 17 fizetéses helyre hirdetnek újabb felvételi vizsgát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?