Nem vettek fel magyar hallgatót a MOGYE tandíjköteles helyeire

A tavalyihoz hasonlóan, az idei felvételin sem jutott be magyar nemzetiségű hallgató a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem általános orvosi és fogorvosi karának fizetéses helyeire. Míg az államilag támogatott helyeken külön volt a magyar jelentkezők számára, a tandíjköteles helyekre közös felvételit tartottak.

Csalódást okozott a felvételizőknek, azok családtagjainak, barátainak az eredményhirdetéskor a hír, hogy a tandíjköteles helyekre egyetlen magyar sem jutott be – közölte a sajtóval dr. Ábrám Zoltán egyetemi tanár, aki elsősorban a politikumot okolja ezért, pontosabban az RMDSZ-t, amely  „annak ellenére, hogy újból kormányon van, mégsem tett semmit az előrelépésért.

„A magyar közvélemény természetszerűleg még mindig sokat foglalkozik a marosvásárhelyi orvosképzés ügyével. Sajnos, egyáltalán nem tapasztal jobbulást a magyar nyelvű oktatás terén. Annak ellenére, hogy a legutóbbi kormányba (is) immár tartósan belépő RMDSZ állítólag „feltételnek” szabta az előrelépést” – fogalmaz az egyetemi tanár, aki közleményében arra is kitér, hogy a román végzősök több mint ötszörös túljelentkezése miatt annak a 134 magyar orvostanhallgatónak is örülni kell, akik tandíjmentes helyre jutottak be, egyesek alacsonyabb médiával, mint a legjobb kieső román felvételizők.

Oktatótársai és a magyar hallgatók nevében fogalmazó Ábrám úgy véli, minden lehetségest megtettek a demokrácia keretei között, ám a „szűkösnek bizonyuló eszköztárunkból ennyire tellett” – teszi hozzá. „A helyzet meghaladott bennünket. Mi, tanárok és diákok elsősorban a magyar oktatás lehetőségének a megteremtésében vagyunk, lehetünk felelősek. Hogy legyenek magyar jelentkezők és a bejutási-továbblépési feltételeknek megfelelő tanárok, hogy létezzen megfelelően színvonalas magyar oktatás és kutatás. És negatív megkülönböztetés, jogmegvonás esetén szavunkat hallathatjuk, különböző módon felléphetünk –akár a magyar szülőkkel, értelmiségiekkel, újságírókkal együtt” – hangsúlyozta Ábrám Zoltán.

A gyógyszerészeti karon 35 tandíjmentes helyet és 30 tandíjast töltöttek be a magyar jelentkezők. Ott ugyanis nem volt akkora a túljelentkezés, a román felvételizők száma megegyezett a magyarokéval.  

Kapcsolódók

Kimaradt?