Több helyet hirdet a MOGYE, de nem magyarok számára

Több államilag támogatott helyet hirdet meg a következő tanévre a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE). Az összesen 450 meghirdetett hely között nem szerepel egyetlen magyar hely sem. Az új helyek úgy jöhettek létre, hogy az egyetem költségvetés-kiegészítésben részesül.

A meghirdetett helyek kinetoterápia, táplálkozás-tudomány illetve sport és testnevelés szakon vannak, de 40-nel bővítik a helyek számát az angol tannyelvű oktatási vonalon is - tájékoztatott a marosvásárhelyi rádió. A meghirdetett helyekre június 23-25. között lehet beiratkozni.

A magyar fiatalok még fizetéses helyekre sem pályázhatnak a MOGYÉ-n – írta csütörtökön a Krónika, ugyanis az egyetem szenátusának döntése értelmében nyáron román szakon a már néhány éve működő táplálkozástanon, kinetoterápián, testnevelési szakon és orvosi kozmetikán összesen 30, szakonként 5–10 ingyenes helyre lehet felvételizni.

Hogy a magyarul tanulni kívánó hallgatóknak miért nem biztosít államilag támogatott helyeket a magát multikulturálisként meghatározó egyetem, Leonard Azamfirei rektor a Krónikának azt válaszolta, hogy nem mutatkozott igény erre. „Nem is kérte senki, nincs is kapacitás ilyesmire, adminisztratív szempontból pedig nem is rentábilis. Ott van az általános orvosi kar, azt is alig tudjuk lefedni oktatókkal” – magyarázkodott a rektor.

Mint ismeretes, eddig az államilag támogatott helyek a már meglévő orvosi, fogászati és gyógyszerészeti szakon fele-fele arányban osztódtak a román és magyar tagozat között.

A diákság etnikai arányát a vezetőség akkor borította fel, amikor létrehozott néhány új szakot, amelyekre csak fizetéses helyeket hirdetett meg románul tanulni kívánók számára. Most szintén csak román vonalon hirdette meg az államilag támogatott helyeket.

Ugyanakkor a magyar tagozat vezetője, Szabó Béla úgy vélekedik, a rektor által az intézmény román vezetősége idejében készült kifogásokkal a magyar helyek létesítése ellen. Szabó úgy fogalmazott, „az oktatási minisztérium, amelynek vezetői egyfolytában azt szajkózzák, hogy a magyar tagozatot meg kell erősíteni, szemet huny efölött, és csak a román tagozatot fejleszti”.

Kapcsolódók

Kimaradt?