Bejegyzést, képet, videót, cikket menthetünk le a Facebookon

Mostanra nagyjából mindenki számára elérhetővé vált az utóbbi idők leghasznosabb facebookos újítása. Cikkeket, videókat, zenéket – szóval nagyjából mindent eltehetünk magunknak későbbi olvasásra, megnézésre. A Hvg részletes leírást közölt  arról, hogyan kell használni.

A mentési lehetőség például akkor hasznos, amikor csak pár percre facebookozunk, de néhány hosszabb idő alatt elolvasható/megnézhető dolog jön szembe az üzenőfalon. Ilyenkor a bejegyzés melletti nyílról lenyitható parancslistában tudjuk az olvasólistánkba az adott tartalmat. A listánkat csak mi láthatjuk, ahogy arról sem értesül senki, hogy éppen mentettünk rá valamit.

A magyar felület sajátossága, hogy a magyar szórend miatt időnként nem látszik a mentési lehetőség. Pedig ott van (az „Értesítések kérése" fölött), csak míg angolul a „Save" kifejezéssel indul a mondat, addig magyarul a végére kerül az „xy mentése".

A mentett elemek a bal oldali menüben lévő, könyvjelzős ikonnal jelzett „Mentve" menüpontra kattintva hozhatók be. Az olvasólista tartalmát hét kategóriába sorolj a Facebook: Hivatkozások (ide kerülnek a cikkek), Helyek, Zene, Könyvek, Filmek, TV-műsorok, Események.

A tematikus besorolás mellett időrendi sorrendet kapunk, előbb napokra, majd hetekre, még több idő elteltével pedig – ha sokáig nem olvassuk el őket – hónapokra, majd évekre osztva. A lista elemeire kattintva megnyithatjuk őket, illetve azonnali megosztásra is van innen lehetőség.

Egy-egy elolvasott tartalmat a listában jobb fölül megjelenő x-re kattintva tudunk törölni, de a tartalom ilyenkor csak a mentett dolgaink Archívum részébe kerül. Véglegesen törölni csak az archiválás után lehet, az elem mellett látható három pontra kattintva. Ha csak véletlen töröltünk, akkor a másik opcióval még visszapakolhatjuk az olvasólistánkra az adott tartalmat.

Kimaradt?