Tb-járulék: Băsescu kissé megszégyenítette Pontáékat

Nem tudta hétfő este meggyőzni a miniszterelnök az államfőt a tb-járulék csökkentésének gazdasági megalapozottságáról. A találkozóról készült videofelvételekből kiderült, hogy felkészületlenül ment az elnöki hivatalba.

Közzétette hétfő este az elnöki hivatal Traian Băsescu nem hivatalos Facebook-oldalán az államfő és Victor Ponta miniszterelnök közötti aznapi tárgyalásokról szóló videofelvételeket. A találkozó témája a társadalombiztosítási (tb) járulék csökkentéséről szóló törvény volt, és részt vett rajta Ioana Petrescu pénzügyminiszter is.

A konzultációt az államfő kezdeményezte, miután korában közölte: nem hajlandó kihirdetni a törvényt, amíg a kormány nem győzi meg őt arról, hogy nem újabb adókkal kívánja fedezni az intézkedéssel járó bevételcsökkenést. Az elnöki hivatalban Victor Ponta megróbálta elmagyarázni, hogy a kormány pótolni tudja a jövedelemkiesést.

Ez nagyon nem sikerült neki. Az államfő a találkozó utáni sajtónyilatkozatában kifejtette: a kormányfő és a pénzügyminiszter is felkészületlenül érkezett az elnök hivatalba. Közölte, hogy mindketten politikai érvekkel próbálták őt meggyőzni gazdasági érvek helyett arról, hogy a tb-járulék csökkentése nem okoz egyensúlyzavarokat a társadalombiztosítási költségvetésben.

Emlékeztetett arra, hogy az intézkedés bevezetése csupán 2015-ben 11 milliárd lejes deficitet eredményez, amit csak adóemeléssel vagy újabb adónemek kivetésével lehet fedezni. Bizonyítékként hozta fel, hogy a kormány máris az ingatlanadó és a gépjárműadó megemelésére készül. Ezért az államfő a tb-járulék csökkentését kampányfogásnak nevezte, tekintettel a közelgő elnökválasztásra.

Az elnöki hivatal azért tette közzé a tárgyalásokról készült felvételeket, mert Victor Ponta a találkozó után azt mondta, hogy Traian Băsescu „veszekedett velük”, a konzultációval politikai céljai voltak, és nem lehetett vele dűlőre jutni.

A videofelvételek azonban mást bizonyítanak. Az államfő egyetlenegyszer sem emelte fel a hangját. Sőt kiderült, Ponta és Petrescu valóban felkészületlenül érkeztek az elnöki hivatalba. Amikor az államfő elkérte azt az állítólagos tanulmányt, amely a pénzügyminiszter szerint bizonyítja, hogy a tb-járuléknak nem lesznek negatív következményei, a tárcavezető tanácstalanul a miniszterelnökre nézett, az államfőnek pedig nem nyújtottak át semmit.

Mint ismert, a tb-járulék csökkentésével járó bevételkiesés ellensúlyozására tervezett intézkedések – pl az úgynevezett oszlopadó – nem győzték meg sem a költségvetési tanácsot, sem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?