Băsescu nem hirdeti ki a tb-járulék csökkentéséről szóló törvényt

Nem hajlandó kihirdetni az államfő a társadalombiztosítási (tb) járulék csökkentéséről szóló törvényt, amíg a kormány nem győzi meg őt arról, hogy nem újabb adókkal kívánja fedezni az intézkedéssel járó bevételcsökkenést.

Álláspontját Traian Băsescu szerda este sajtónyilatkozatban ismertette. Közölte, hogy maga is híve a tb-járulék mérséklésének, ám ez a lépés szerinte veszélyezteti az ország makrogazdasági egyensúlyát. Emlékeztetett arra, hogy az országos nyugdíjalap deficitje már most 12 milliárd lej, s a tb-járulék csökkentése ezt a hiányt újabb 5 milliárd lejjel növelheti.

Az államfő ezért előbb konzultálni kíván a kormánnyal a bevételkiesést pótolni hivatott intézkedésekről. „Nagyon tartok ugyanis attól, hogy a Ponta-kabinet az ingatlanadó két-háromszoros megemelésére készül, amit a nyugdíjasok nem tudnának fizetni” – jelentette ki.

A parlament július elején fogadta el a társadalombiztosítási járulék öt százalékpontos csökkentéséről szóló törvényt. E szerint a munkáltatóknak az eddigi 20,8 százalékos járulék helyett 15,8 százalékot kell fizetniük az államkasszába alkalmazottaik bére után. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő járulékot is 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelnék a korábbi 25,8 százalék, illetve 30,8 százalék helyett.

A kormány az ipari létesítményekre kivetett úgynevezett oszlopadóból fedezné a költségvetés bevételcsökkenését, ám számításait a költségvetési tanács és a Nemzetközi Valutaalap bizalmatlanul fogadta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?