Mitől gondolunk pozitívan egy városra?

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Kádár Magor, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója a városmárkázásról, a városok brandjének kialakításáról tartott előadást a marosfői táborban.

„Sepsiszentgyörgy az utóbbi években kilépett a szürke zónából, és újból felkerült a térképre”– hangzott el az EU Tábor második délelőtti előadásán, szombaton. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Kádár Magor, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója arról számolt be, hogyan sikerült mindezt megvalósítani, és mit is jelent a városmárkázás. Az előadást Száfta Szende, az RMDSZ Főtitkárság Program és Ifjúsági Főosztályának munkatársa moderálta.

„A legtöbb erdélyi városhoz nehezen kötünk értékeket”– jelentette ki Kádár Magor. A városmárkázást a fennálló helyzet megváltoztatása érdekében kezdték el alkalmazni egyes városokban, köztük Sepsiszentgyörgyön is. „Mire jó a brand? Felismerhetővé és kívánatossá teszi a várost, amelynek egy idő után rendszeres látogatóivá válunk”– magyarázta a szakember. „Mindig az a cél, hogy pozitívak legyenek az asszociációk a települést illetően: ne csak halljunk róla, hanem pozitívan gondoljunk rá”.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a gondolatot folytatva, hozzátette: „nagyon fontos az érzelmileg kötődjünk a településekhez, mert racionálisan könnyű meghozni azt a döntést, hogy elköltözzünk. Városunknak nem lesz jövője, ha nem kötődünk hozzá, és a családalapítást sem itt képzeljük el”. A polgármester azt vallja, mindig először a legendát kell megteremteni: „Sepsiszentgyörgyön az a cél, hogy élhető és szerethető várost teremtsünk. Azt szeretném, hogy egy olyan városunk legyen, ahol 2-3 gyereket tisztességesen fel lehet nevelni”.

„A stratégia kiválasztásában azt kell szem előtt tartani, hogy mivel lehet feltölteni a legendát”– hangsúlyozta a polgármester, majd rámutatott, Sepsiszentgyörgy olyan minőségi kulturális élet megteremtésével támasztja alá elképzeléseit, mint a Szent György Napok, a Székely Vágta, a PulzArt, amivel 2013-ban Székelyföld Kulturális Fővárosává is sikerült előlépnie”.

 

Kimaradt?