Nyertes bio-csomagolóanyagot gyártott egy kolozsvári feltaláló

Antimikrobiális csomagolóanyagot talált fel egy fiatal kolozsvári kutató, aki kagylóhéj- és algakivonatból, valamint moszatokból, és egyéb természetes összetevőből alkotta meg az új típusú anyagot. Dan Vodnar találmányával elnyerte a „Danubius Young Scientist Award 2014” fődíját, amelyet 2011 óta oszt ki az osztrák tudományos és kutatási minisztérium.

A kolozsvári agrártudományi és állatorvosi egyetem kutatója évek óta a természetes anyagokból előállítható polimereket kutatja. Vodnar a csiga-, alga- és moszatkivonatokból készült polimert zöldtea, bazsalikom és menta biomolekulákkal dúsította. Szintén a fiatal kutató nevéhez fűződik az a zöldségekre és gyümölcsökre ragasztható antimikrobiális címke, amely vízsugár hatására szétbomlik, és megtisztítja a terméket.

Annak ellenére, hogy az új típusú csomagolóanyag feltalálása forradalminak számít, eddig csupán három külföldi cég érdeklődött a találmány iránt, ebből egy amerikai és egy német. A gyér érdeklődésnek az az oka, hogy az új találmányba való befektetés kivitelezése hosszadalmas és bonyolult eljárás, mivel módosítani a gyártósorokat.

Dan Vodnar elmondta, ő a kutatással foglalkozik, nincs ideje és nem is ért a marketinghez. Ha valaki ilyesmivel foglalkozna a térségben, az sokkal jobb lenne – mondta a fiatal feltaláló.

Kimaradt?