Már zajlanak a tárgyalások a kormánynál a koalíció sorsáról

Victor Ponta miniszterelnökkel és Titus Corlățean külügyminiszterrel tárgyal kedden reggel a Victoria-palotában Kelemen Hunor szövetségi elnök a koalícióban kialakult feszültségekről. A találkozó tétje az RMDSZ kormányon maradása – emlékeztetnek a hírtelevíziók.

FRISSÍTÉS: A tárgyalások véget értek, mert Victor Pontának az alkotmánybíróságnál akadt dolga. A hírtelevíziók szerint elképzelhető, hogy a miniszterelnök a kormányülés előtt ismét asztalhoz ül Kelemen Hunorral.

FRISSÍTÉS2: Victor Ponta és Kelemen Hunor a kormányülés után folytatja a tárgyalásokat.

Mint ismert, a feszültségeket az okozta, hogy Bukarest – a külügyminisztérium révén – Brüsszel oldalán belépett abba a perbe, amit a FUEN és az RMDSZ indított az EU luxemburgi bíróságán az Európai Bizottság ellen a Minority SafePack polgári kezdeményezés elutasítása miatt. Korábban Kelemen Hunor a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: az RMDSZ nem folytathatja a közös kormányzást a Szociáldemokrata Párttal, ha a román kormány nem lép ki a perből.

A találkozó előtt Victor Ponta miniszterelnök azt nyilatkozta: bízik abban, hogy az RMDSZ nem lép ki a kormányból, ugyanakkor leszögezte, hogy a román állam politikája nem lehet alku tárgya. A Szövetségi Állandó Tanács a keddi  tárgyalások függvényében pénteken dönti el, hogy az RMDSZ kormányon marad-e vagy sem.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?