A trófeafeleség mítoszának alig van valós alapja

Ha az emberek meglátnak kéz a kézben sétálva egy csinos fiatal nőt és egy sokkal idősebb, nem annyira jóképű férfit, hajlamosak azt gondolni, hogy a nő csak a pénzéért van a férfival, vagy a férfi csak a megjelenése miatt választotta a nőt. A kutatók azonban cáfolják ezt.

Az új kutatásból az derül ki, hogy ezt a mítoszt azok a „szelektív megfigyelések" generálják, amelyek megerősítik a szexista sztereotípiákat, és trivializálják a nők karrierjét. Elizabeth McClintock, az amerikai Notre Dame Egyetem szociológusa kimutatta, hogy a trófeafeleség sztereotípiába illő párok valójában fizikai vonzerejük és társadalmi-gazdasági státuszuk szerint is illenek egymáshoz. A kutató egy csoport fiatal házaspárral készített interjút, és értékelte fizikai vonzerejüket, hogy kontroll csoportot hozzon létre a vonzerőn alapuló egymáshoz illéshez.

„Az derült ki, hogy a jóképű férfiaknak csinos nő a partnerük, és a sikeres férfiak sikeres nőkkel alakítanak ki kapcsolatot" - számolt be a romantikus kapcsolatok egyenlőtlenségének vizsgálatára szakosodott kutató. Átlagosan tehát a magas státuszú férfiaknak valóban csinosabb feleségük van, ez azonban azért van, mert ők maguk is jobb megjelenésűek; talán azért, mert kisebb valószínűséggel túlsúlyosak, és van pénzük elegáns ruhákra és fogászati kezelésre. „Másodszor, a partnerválasztásban messze a legerősebb tényező a hasonlóság: az iskolázottságban, a rasszban, a vallásban és a fizikai vonzerőben" – tette hozzá a kutató.

Dr. McClintock kutatás tehát azt mutatja, hogy nincs általános tendencia arra, hogy a nők becserélnék a szépségüket pénzért. Igaz, hogy előfordulnak trófeafeleség típusú házasságok, ezek azonban a szakértő szerint viszonylag ritkák.
Számos példa van azonban arra, hogy gazdag emberek sikeres nőket vesznek feleségül ahelyett, hogy szupermodell nőt „vásárolnának" maguknak. A kutató szerint jó példák erre a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin, akik rendkívül sikeres nőket választottak házastársként.

Kimaradt?