Kiértékelő küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Nőszervezete

Szombaton Kolozsváron került sor az RMDSZ Nőszervezetének küldöttgyűlésére, amelynek keretén belül kiértékelték a szervezet megalakulásától eltelt időszakot.

„A megalakulástól eltelt kilenc hónap után, ma el tudjuk mondani, hogy az RMDSZ Nőszervezete létezik, mindennapjaink valóságává vált. Az elmúlt 24 évben közülünk nagyon sokan külön-külön a Szövetségen belül dolgoztak, jelentős szerepünk volt az elért eredményekben, de nehezen vettek minket észre. Ezen az állapoton a Nőszervezet megalakulása révén léptünk túl, komoly célokat fogalmazunk meg, szervezetben gondolkodunk, sajátos hangunk és célkitűzéseink vannak. Az RMDSZ szerves része vagyunk, a Szövetség közösségépítő szerepét erősítjük” – fogalmazott köszöntőbeszédében Biró Rozália, szenátor, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke. „Az idei, valamint a jövő év arról kell szóljon, hogy ezt a jelenlétünket hangsúlyosabbá tegyük, építsük tovább a szervezetet, legyünk ott mindenhol úgy helyi, mint megyei, területi és országos szinten” – emelte ki az elnök-asszony a jövőbeni tervek kapcsán. „Ugyanakkor fontos, hogy felkaroljuk azokat a hölgyeket, akik politikai szerepet vállalnának, építsünk csapatot köréjük, annak érdekében, hogy 2016-ban olyan felkészült jelölteket tudjunk állítani, akik hatékonyan képviselik majd az erdélyi magyar nők érdekeit. Sokan vannak közöttünk, akiknek megvan a tudása és tehetsége, azonban hiányzik a bátorsága – a Nőszervezet egyik feladata az, hogy ezt a bátorságot erősítse” – hangsúlyozta, elmondva, hogy a továbbiakban is a kiemelt célok között szerepel a szakmai jelenlét hangsúlyosabbá tétele, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség szorgalmazása, valamint a stratégiai partnerségek kialakítása országos és nemzetközi szinten.

Hegedüs Csilla, államtitkár, az RMDSZ Nőszervezetének jelölte videóüzenetben értékelte az EP- választásokat. „A január közepétől elkezdett párbeszéd-sorozaton azt próbáltuk kideríteni, hogy melyek azok a prioritások, melyek azok a gondok, amelyekkel az erdélyi magyar nők küszködnek a mindennapjaikban, és melyek azok a problémák, amelyeken az Európai Parlament szintjéről kéne segíteni. Ennek mentén három dolgot találtunk ki közösen: a családtervezés buzdítását, a nők és a férfiak egyforma bérezésének szorgalmazását, valamint a vállalkozni vágyó hölgyek bátorítását, és úgy gondolom, hogy bár a mi jelöltünk nem jutott be, nagyon fontos az, hogy a férfi kollégák felvállalták ezeknek a programpontoknak is a képviseletét. Emellett  alapvető fontossággal bírt, hogy a párbeszéd-sorozat folyamán kialakult az erdélyi magyar nők aktív hálózata, az olyan hölgyeké, akik dolgozni akarnak, tenni akarnak a közösségükért.” – értékelte Hegedüs Csilla. Ugyanakkor kiemelte: „Számottevő eredmény, hogy ebben a kampányban végre elkezdtünk arról beszélni, hogy melyek az erdélyi magyar nők sajátos problémái, hisz ezekről a dolgokról eddig jóformán nem beszéltünk, a szőnyeg alá voltak seperve. Ez is az RMDSZ Nőszervezetének feladatát képezi: vitát nyitni ezekről a kérdésekről, beszélni róluk és közösen megoldásokat találni rájuk”. 

Nagy Emese ügyvezető elnök az elmúlt kilenc hónapban megvalósított programokról számolt be, kiemelve az őszi országos vezetőképzőt, a Mosolygó Karácsonyt! rendezvénysorozatot, az Európai Néppárt nőszervezeti tagság elnyerését, a Húsvéti zsongás eseményeit, továbbá az európai parlamenti választások során kifejtett munkát és a Sikeres nők előadássorozatot. „Elkezdődött az a munka, amit a továbbiakban is erősítenünk kell, és amely során azt látjuk, hogy ezekre a tevékenységekre nagyobb igény van, min tahogyan azt korábban gondoltuk. Ezen munka során ugyanakkor sokat tanulhattunk egymástól, mint ahogyan azoktól is, akikhez rendezvényeink során eljutottunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezt a közösségépítő munkát ne egy személyben folytassuk, hanem minél több embert vonjunk be, hisz az így megszerzett élmények viszik tovább a szervezetet” – fogalmazott az ügyvezető elnök.

A folytatásában az RMDSZ Nőszervezet szakbizottságainak megalakulásáról szóló határozatot fogadta el a küldöttgyűlés, majd a szervezet országos alelnökeinek beszámolója hangzott el, amelyet a délután folyamán a megyei és területi szervezetek tapasztalatcseréje követett.  

Kimaradt?