Elvesztette mandátumát és perelni készül Nemes Előd

Bíróságon folytatódik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és volt háromszéki elnöke, Nemes Előd közt fél éve zajló vita. A volt pártelnök csütörtökön elveszítette a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban betöltött tanácsosi mandátumát, miután az EMNP levélben értesítette a testületet, hogy Nemes Előd nem tagja többé a párnak, és azzal együtt megszűnt városi képviselői mandátuma is.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tagjai csütörtöki ülésen tudomásul vették a mandátum megszűnését, és megszavazták, hogy Nemes Előd helyét a néppárt jelöltlistáján következő Váncsa Albert nyugalmazott tornatanár töltse be.

Mint beszámoltunk róla, Nemes Előd, az EMNP alapító tagja, háromszéki-, majd sepsiszentgyörgyi elnöke azzal veszítette el párttársai bizalmát, hogy tavaly decemberben az RMDSZ honosítási regisztrációs szolgálatánál kezdett el dolgozni. Ezt követően a párt és annak volt háromszéki elnöke kölcsönösen bírálta egymást a sajtóban.

Az EMNP Kovászna megyei elnöke, Benedek Erika korábban kifejtette: úgy értékeli, hogy Nemes Előd távolodott el a Néppárttól, és nem a párt tőle. Rámutatott, hogy a Néppárt háromszéki elnöksége januárban megvonta tőle a politikai bizalmat, és arra kérték, hogy mindenféle tisztségéből mondjon le, mert erkölcsileg összeegyeztethetetlenné vált az EMNP értékrendjével.

Nemes Előd azonban nem kívánt lemondani a sepsiszentgyörgyi tanácsban betöltött képviselői tisztségéről, mert indoklása szerint az önkormányzati munka nem pártpolitikai tevékenység, sokan kérnek tőle segítséget napi problémáik megoldásához, ezért szeretné letölteni 2016-ig szóló mandátumát.

Nemes perelni készül

A féléves vita csütörtökön Nemes Előd mandátumvesztésével ért véget, de várhatóan a bíróságon folytatódik. Nemes Előd ugyanis csütörtökön szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalásában rámutat: a pártnak joga van a mandátuma megszüntetését kérni, hiszen pártlistán jutott be a helyi tanácsba és a jogszabály szerint a tanács is csak tudomásul tudja venni az EMNP döntését.

Hozzáteszi azonban: „nekem is jogom van a határozatot a bíróságon megfellebbezni és ezt meg is teszem, mert a választásokon a választópolgárok nem üres pártlistákra szavaznak, hanem emberekre, én megdolgoztam ezért a mandátumért, szavazatokat vonzottam, ezer szavazattal kaptam többet megyei jelöltként, mint az EMNP”.

Nemes Előd hozzáteszi: nyilvántartása szerint több mint ötszázan fordultak hozzá a mandátuma elmúlt két évében információért, tanácsért, segítségért és ezeknek legjobb belátásom szerint eleget is tett, és a továbbiakban is segíteni szeretné a hozzá fordulókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?