Pénzlenyúlási vádak Nemes Előd és az EMI között

Elhatárolódott korábbi elnökétől az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) sepsiszentgyörgyi szervezete. Az EMI országos elnöke, Sorbán Attila és sepsiszentgyörgyi vezetője, Mihály István szerdai sajtótájékoztatójukon árulással, hűtlen pénzkezeléssel vádolták Nemes Elődöt.

Mihály István elmondta: szervezetük arra törekszik, hogy a politikától független maradjon, de hagyták Nemes Elődöt használni kapcsolatrendszerét és a szervezet erőforrásait az EMNT-ben, majd az EMNP-ben is, mert abban bíztak, hogy „tudja, hol a határ”.

Közlése szerint később derült ki számukra, hogy Nemes Előd saját érdekeire használja ezeket a szervezeteket. Az EMI-re támaszkodva megyei szintű hálózatot épített, civil szervezeteket hozott létre, az EMI vezetői nevében nyilatkozott, politikai érdektársai számára kiszivárogtatta belső levelezésüket, illetve az EMI pénzét saját érdekeire használta. Sérelmezik továbbá, hogy politikusként kisajátította a tavalyi diáksztrájkot is, amit az elmaradt ingázási pénzekért folytattak a tanulók.

Az EMI vezetősége szerint Nemes Előd a politikában megbukott, és "kiemelt veszélyforrást" jelent a fiatalok számára, akiket kiválóan képes manipulálni. A szervezet emiatt elhatárolódik tőle, és arra szólítja fel, hogy tegyen le mindenféle közszereplésről, politikai megnyilvánulástól. Mint ismert, ezt kéri az EMNP háromszéki szervezete is, amely kizárta soraiból, miután Nemes Előd az RMDSZ-nek kezdett dolgozni, de megtartotta néppárti tanácsosi mandátumát.

Nemes Elődről, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei szervezetének alapítójáról és volt elnökéről már tavaly elterjedt a hír, hogy „kétes pénzügyei” miatt kellett távoznia az EMNP-ből. Ez témája volt a Toró T. Tibor pártelnök által Kolozsváron tartott múlt év végi sajtóbeszélgetésnek is. A pletykák arról szóltak, hogy a fiatal politikus a háromszéki demokrácia központok működtetésére szánt magyarországi támogatásokat „térített el”. Ezt akkor a maszol.ro kérdésére határozottan cáfolta Toró. A háromszéki tisztújítások kapcsán pedig arról beszélt: „nagyon megbízik” a szervezet élére került Benedek Erikában, akit tehetséges szakpolitikusnak nevezett.

Nemes Előd: politikai okokból támadnak

Az őt ért vádakra közleményben válaszolt szerdán Nemes Előd. Rámutatott, hogy az EMI már hónapokkal ezelőtt kettészakadt, amikor többen kiváltak, és megalapították a Pál Utcai Fiúk Egyesületet. ”Mivel az országos EMI-elnök tagja az EMNT országos elnökségének, érzésem szerint politikai célzatú támadást indított azért, mert szakítottam az EMNP-vel, hiszen úgy az EMI-, mint az EMNP-tagság jelentős része távozásomkor velem tartott” – fogalmazott Nemes Előd.

Közleménye szerint nem neki, hanem az EMI jelenlegi vezetőinek voltak gyanús pénzügyletei. A szervezet egyik pályázatának elszámolásával ugyanis gondok voltak a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál, ahol Nemes az ifjúsági és sportbizottság elnöke. „Az EMI egy meg nem jelent kiadványt próbált elszámolni, amit a testület nem fogadott el, mert ugyanúgy el kell számolnia a közpénzekkel, mint bárki másnak” – mutatott rá Nemes Előd. 

Kapcsolódók

Kimaradt?