SRI

SRI-vezér: az államfő nem hazudott a Bercea-ügyben

Az államfő nem hazudott, amikor azt mondta: a titkosszolgálatok nem értesítették arról, hogy testvére egy kétes üzletekből meggazdagodott alvilági család tagjaival került közeli kapcsolatba.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója kedden, a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságok előtt elmondta: a SRI legutóbb 2009 októberében tájékoztatta Traian Băsescut a Bercea Mondial néven ismert alvilági figura állambiztonságot fenyegető bűncselekményeiről. Ám ez a jelentés nem tér ki arra, hogy az államfő öccse milyen kapcsolatba került az időközben emberölési kísérletért börtönre ítélt férfival.

"Az államfő az igazgat mondta hétfőn, amikor azt állította, hogy nem kapott tájékoztatást Mircea Băsescu és Bercea Mondial kapcsolatairól" – jelentette ki a parlamentben George Maior. A SRI vezetőjét azért hívták be a bizottsági ülésre a honatyák, hogy részleteket tudjanak meg Traian Băsescu esetleges érintettségéről Mircea Băsescu korrupciós ügyéről.

A parlament szerdán politikai nyilatkozatot készül elfogadni, amelyben lemondásra szólítják fel az államfőt öccse botránya miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?