Băsescu ön-interjúban magyarázkodik testvére ügyében

Saját magát interjúvolta meg Traian Băsescu államfő az Elnöki Hivatal által a vasárnap kiadott közleményben, amelyben testvére, Mircea Băsescu korrupciós ügyének őt inkrimináló vádjait utasítja vissza. Mint korábban írtuk, az államfő testvérét a hétvégén 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

A rendhagyó, öt kérdésből és öt válaszból álló „pontosítás” legelején Traian Băsescu leszögezi, sose beszélt testvérével Sandu Anghel, alvilági nevén Bercea Mondial ügyéről.

A második kérdésben arra ad választ, hogy az miért nem értesítette az illetékes hatóságokat arról, hogy testvérét zsarolják. „Tavaly, amikor megtudtam Mirceától, hogy zsarolás áldozata, arra kértem, hogy azonnal értesítse a hatóságokat. Amit meg is tett. Én ezt nem tehettem meg helyette” – fogalmaz a közlemény.

A harmadik kérdésben arra kapunk választ, hogy Traian Băsescu miért nem akadályozta meg a testvérét abban, hogy rossz társaságba keveredjen. Az államfő szerint csak a sajtóból értesült arról, hogy Mircea Băsescu keresztapja lett Sandu Anghel egyik unokájának. „Mit tehettem volna a keresztelő után? A testvérem nagykorú. Ha előtte értesülök, akkor azt tanácsoltam volna neki, hogy kerülje el ezt a társaságot” – válaszolta a kérdésre az idősebb Băsescu.

A negyedik kérdésre adott válaszból megtudjuk, hogy a 2009-es costești-i romafesztiválon Cioabă király ajándékaként Sandu Angheltól átvett aranypénzt nem tartotta meg, azt beszolgáltatta az Elnöki Hivatal kincstárának, a törvény előírásainak megfelelően.

Az „interjú” utolsó kérdésére adott válaszában azoka a sajtóhíreket kommentálja az elnök, amelyek szerint az egyik lehallgatott beszélgetésben Mircea Băsescu azt állítja, pénzt adott az államfőnek, hogy járja ki Sandu Anghel börtönbüntetésének csökkentését. „Nem hiszem el, hogy a testvérem ilyent mondhatott, mert ez nem igaz. Nem kaptam sem tőle, sem mástól sem pénzt, sem semmiféle tárgyat a börtönbüntetés csökkentése vagy szabadlábra helyezés érdekében. Soha senkitől, egyetlen dosszié esetében nem kaptam ilyen ajánlatot” – zárult az elnöki sajtóközlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?