Újabb részletek derültek ki Mircea Băsescu korrupciós ügyéről

Egy konstancai tömbházlakásban számolták meg azt a csúszópénzt, amelyért cserében az államfő öccse a Bercea Mondial néven ismert Sandu Anghel szabadlábra helyezését vagy büntetése enyhítését ígérte az ismert alvilági figura családjának.

Ez abból a nyomozati anyagból derül ki, amelyre alapozva pénteken az ügyészek a csütörtökön őrizetbe vett Mircea Băsescu harminc napos előzetes letartóztatását kérték a bíráktól. A bukaresti törvényszék ítélete estére várható.

Mint ismert, az államfő öccsét Sandu Anghel fia, Florin Anghel jelentette fel az ügyészségen. Állítása szerint Mircea Băsescu 2011 és 2012 között 250 ezer euró kenőpénzt fogadott el tőle. Cserében megígérte, hogy közbenjár testvére révén a feljelentő akkor előzetes letartóztatásban lévő édesapjának kiszabadításáért.

Ezt az ügyészek azzal a videofelvétellel bizonyítják, amelyet rejtett kamerával készített Florin Anghel az államfő öccséről 2012 februárjában. A 250 ezer euró a vádhatóság szerint egy közvetítő, a szintén őrizetbe vett Marian Căpățînă üzletember révén jutott el Mircea Băsescuhoz. Az összeget állítólag Căpățînă konstancai lakásán számolták meg az üzletember által beszerzett pénzszámoló készülékkel.

„Utóbb Marian Căpățînă elvitte a pénzt Mircea Băsescu irodájába, majd arról biztosította Florin Anghelt, hogy az összeg eljutott a gyanúsítotthoz” – olvasható a nyomozati anyagban. Az ügyészek szerint ezután Sandu Anghel fia újabb 350 ezer eurót ígért az államfő öccsének. Ennek ellenére édesapját alapfokon 7,5 év börtönre ítélték, az újabb összeg pedig „elakadt” Marian Căpățînánál, és soha nem jutott el az államfő öccséhez.

Az üzletember egyébként azzal védekezett, hogy az összesen 600 ezer eurót kölcsönkérte az Anghel családtól. Erre hivatkozott a sajtónak Mircea Băsescu is. Az ügyészek súlyosbító körülménynek tartják, hogy az államfő öccse a bátyjára hivatkozva tett ígéreteket a feljelentőnek Sandu Anghel kiszabadítására.

Kapcsolódók

Kimaradt?