Korrupció gyanújába keveredett Traian Băsescu öccse

Az Antena3 hírtelevízióban szerda este közzétett rejtett kamerás felvétel szerint az államfő öccse 250 ezer dollárt fogadott el a Bercea Mondial néven ismert hírhedt alvilági figura hozzátartozóitól. Mircea Băsescu cserében állítólag megígérte, hogy közbenjár az akkor még előzetes letartóztatásban lévő férfi (polgári nevén Sandu Anghel) bírósági ítéletének enyhítése vagy akár szabadlábra helyezése érdekében.

Az ügy előzménye, hogy az államfő öccse zsarolással vádolta meg Bercea Mondial vejét és lányát. Előbbit, Marius Constantint május végén őrizetbe is vették az ügyészek, mert tetten érték, amint átvette Mircea Băsescutól a kizsarolt összeg egy részét, 10 ezer eurót. A férfi összesen 280 ezer eurót követelt azért, hogy ne teregesse ki a sajtónak az államfő öccsének állítólagos korrupciós ügyeit.

Marius Constantin ügyvédje szerint ebben a zsarolási ügyben fordulatot jelent az Antena3 által is közölt videofelvétel. Azt bizonyítja ugyanis, hogy védence csak azt a pénzt követelte vissza Mircea Băsescutól, amelyet az államfő öccsének adtak Bercea Mondial szabadlábra helyeztetésének reményében. Az öszeget azért követelték vissza, mert alvilági figura időközben nem szabadult, ellenkezőleg: jogerősen 8 év és 9 hónapra ítélték.

Mircea Băsescu: ebből semmi nem igaz

Az ügyészségre is eljuttatott felvétel szerint az államfő öccse elismeri, hogy átvett egy bizonyos összeget – 250 ezer dollárt – Bercea Mondial hozzátartozóitól. Mircea Băsescu azt is megígéri, hogy "mindent megtesz" a vádlott szabadlábra helyezése érdekében. Sőt arról is beszél, hogy tárgyalt már az államfővel is. így Traian Băsescu is tud az ügyről.

Csütörtök reggel Mircea Băsescu a Mediafaxnak azt nyilatkozta: nem kapott pénzt Bercea Mondialéktól. A felvételen említett összeg egy bizonyos Marian Căpăţână tartozása Mondialéknak, amely az ő közvetítésével került vissza a családhoz. Az államfő öccse hangsúlyozta, soha egyetlen törvényszéki bírót nem próbált befolyásolni a vádlott szabadlábra helyezése érdekében, csupán jó ügyvédeket ajánlott a hozzátartozóinak.

Mircea Băsescu leszögezte: az Antena3-on közölt felvélt "önkényesen úgy vágták meg", hogy a kontextusból kiragadott részletek kompromittálják őt. Sérelmezte ugyanakkor, hogy a hírtelevízió nem adta meg neki a replika jogát. Az elnöki hivatal közölte, hogy Traian Băsescu államfő csütörtökön sajtónyilatkozatban fejti ki álláspontját.

Victor Ponta miniszterelnök szerint a történtek után az államfőnek le kellene mondania a tisztségéről, mert csak ez szavatolná, hogy az igazságszolgáltatás pártatlanul járjon el ebben az ügyben.

Kimaradt?