Így lett az államfő öccse keresztapa az alvilágban

Állítólag negyedmillió dollárt kapott Traian Băsescu államfő testvére, Mircea Băsescu a kétes hírű „üzletember”, Bercea Mondial – valódi nevén Sandu Anghel – fiától, Florin Angheltől azért, hogy kiszabadítsa a börtönből a hét és fél évre elítélt apját. A megvesztegetésről felvétel készült, Mircea Băsescu azonban tagad. De ki az a Bercea Mondial?

Az egyik hírtelevízióban bejátszott filmből kiderül, hogy az államfő testvére 250 ezer dollárt vett fel abból a 600 ezerből, amennyit Bercea Mondial szabadon bocsátása esetén kapott volna. Ezt a felvételen maga Mircea Băsescu is elismerte, közölve, hogy ez az összeg jutott el mindeddig hozzá.

Mircea Băsescu azt ígérte az alvilági figura fiának, hogy 10 hónapos vagy legfeljebb egy éves börtönbüntetést eszközöl ki Bercea Mondialnak. Szavaiból kiderült, hogy maga az államfő is tudott az ügyről. A hangfelvételből azonban nem világosan, hogy Traian Băsescu Bercea Mondial elítéléséről vagy pedig a közbenjárásról tudott. Mircea Băsescu természetesen az első változat mellett kardoskodik.

Az elnök öccse egyébként is mindent tagad. Szerinte soha nem kért és nem is kapott pénzt Florin Angheltől. Az újságírók kérésére, hogy mire utalt akkor, amikor kijelentette, „mindent megtesz majd” az ügy érdekében, Mircea Băsescu azt állította, nem Bercea Mondial börtönből való kiszabadítására, hanem a fellebbezésre gondolt. A 250 ezer dollár kapcsán arról beszélt: az összeg annak az adósságnak egy része volt, amellyel a kétes hírű üzletember, Marian Câpâțină, a Demokrata Liberális Párt drăgăneşti-i szervezetének elnöke tartozott Bercea Mondiálnak.

Alvilági fickó Băsescuék családtagja

A helyzet azonban ennél bonyolultabb, hiszen Mircea Băsescu és Bercea Mondial már korábban is jó viszonyban voltak egymással. Az államfő testvére már 2010 februárjában keresztapja volt Bercea Mondial egyik unokájának. Az alvilági figura így voltaképpen Mircea – és egyben Traian – Băsescu családtagjává vált. Mircea Băsescu akkor igencsak gyenge érvel próbálta megvédeni keresztapaságát: egyrészt mindez csupán keresztényi gesztus volt, másrészt viszont nem tudott róla, hogy kicsoda is Bercea Mondial, akinek nevétől akkor már régóra visszhangos volt a sajtó. Az érv annyira gyenge volt, hogy még Traian Băsescu is megrótta testvérét amiatt, hogy a keresztapaságról nem értesítette őt előtte.

Bercea híres keresztapái

Az igaz, hogy Bercea Mondialnak sok unokája volt, a politikusok pedig valósággal törekedtek arra, hogy elnyerjék a keresztapai rangot. Így „keresztpapa-mama” lett Theodor Stolojan, Maria Huza bírónő, Olt megye főügyésze, Gheorghe Brenciu, Olt megye volt prefektusa, Nicolae Gradinaru, Slatina volt alpolgármestere, Gabriel Diaconu. Stolojan a „Herceg”, Huta a „Bíró”, Brenciu a „Televízió” becenevet kapó unokákat keresztelte meg. De ily módon rokoni kapcsolatba került az Anghel-családdal a jelenleg a craiovai táblabíróság gazdasági osztályának bírója, Sofia Mariana Moţ is.

A korabeli sajtóban megjelent információk szerint Mircea Băsescu azért vállalta el a keresztapaságot, mert Bercea Mondial ezt a Traian Băsescu választási kampányához nyújtott támogatásért kérte tőle cserében. Eredetileg állítólag magát az államfőt kérték fel, aki azonban visszautasította, akárcsak lánya, Elena Băsescu is a keresztanyaságot, így került végül Mircea Băsescura a sor.

Az viszont bizonyos, hogy a telefonbeszélgetések alkalmával Florin Anghel rendkívül bizalmas hangon beszélt Mircea Băsescuval, az államfőt pedig egyszerűen Traiannak nevezte, ami közeli kapcsolatra utal.

Mircea Băsescu is vádol

Nemrégiben Mircea Băsescu vádolta meg zsarolással az Anghel családot, amely éppen az állítólagos megvesztegetés kapcsán kívánt az államfő testvérére kompromittáló adatokat a sajtóban közölni.

Eszerint az Anghel család 2013 óta fokozódó nyomást gyakorolt Mircea Băsescura Bercea Mondial kiszabadítása érdekében. Anghelék jelentős összeget adtak át Marian Câpâţinának, akinek a pénzt Mircea Băsescuhoz kellett volna eljuttatnia. 2013-ban Mircea Băsescu és Marian Câpâţină találkozott egymással, erről hangfelvételt készített a Konstanca megyei korrupcióellenes igazgatóság és a megyei korrupcióellenes szolgálat.

Ebből az illetékesek azt a gyanúokot vonták le, hogy a pénz valóban eljutott Câpâţinához, aki azonban az összeget egyik magánvállalkozásába fektetett be. Az Anghel-család halállal fenyegette meg Câpâţinát, Mircea Băsescut pedig kompromittáló anyagok napfényre hozásával igyekezett „jobb belátásra” bírni. Mindennek az vetett véget, hogy végleges bírósági ítélettel Florin Anghelt bebörtönözték.

2013 őszén Mircea Băsescu hivatalosan is zsarolással vádolta meg Florin Anghelt, a bűnvádi eljárás azonban – a konstancai bíróság ügyészségének ügyésze, Teodor Niţă döntésének megfelelően – nem indult az ügyben, bizonyítékok hiányában.

Mircea Băsescu szerint a zsarolás idén folytatódott, Bercea Mondial lánya, Izaura és férje 280 ezer euró kifizetését követelte tőle. Tavasszal Izarua két alkalommal is rátelefonált és május 30-áig adott haladékot neki az összeg előteremtésére. Mircea Băsescu június 10-ig kért haladékot, Izaura és férje azonban május 29-ig legalább 10 ezer euró kifizetését követelte. Az összeget aznap át is vették, ekkor tartóztatta le őket a rendőrség.

Száz bűnvádi ügycsomó főszereplője

Bercea Mondial és családja 20 évvel ezelőtt az Olt megyei Drăgăneşti egyik putrijában lakott. Az alvilági Bercea Mondiala drăgăşani-i, caracali és slatinai téeszek silóiból kilopott ócskavasak, ellopott vasúti sínek, Olt megyei öntözőberendezések fém alkatrészeinek eladásából gazdagodott meg. Ezt követően „üzleti vállalkozásait” kiterjesztette az ingatlanokra, a román-bolgár határon átcsempészett kocsik eladására, de az uzsorából is jelentős összegekre tett szert.

A romák elnökének tekinti magát, és bár nem tud olvasni, mégis gépkocsivezetői jogosítvánnyal rendelkezik. Ez utóbbi okmány megszerzési módját kutató bíróság előtt el is ismerte, a slatinai bírák mégis ejtették az ügyészek vádjait, és úgy döntöttek, megtarthatja jogosítványát.

Bercea Mondial mondhatni bérletese volt a rendőrségnek és a bíróságoknak, neve több mint száz bűnvádi dossziéban szerepel. Az igazságszolgáltatás képviselőivel kialakított jó kapcsolati nyomán azonban nem indult ellene eljárás. A 2001 és 2005 között elkövetett, több mint 5 millió lejes adócsalása miatt 2500 lejes büntetést kapott. Később az általa vezetett vállaltoktól fiktív dokumentumok alapján 1,8 millió „fizetésre” szánt pénzt vett fel, további két cégétől 500 ezer lejt nyúlt le, büntetés nélkül.

Bercea Mondialt végül is 2011-ben börtönözték be egy családi botrány miatt, megkéselte ugyanis az egyik unokatestvérét. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?