Băsescu bocsánatot kért, de nem mond le

Utolsó napig ki akarja tölteni mandátumát Traian Băsescu, nem kíván lemondani államelnöki tisztségéről azt követően, hogy családját korrupciógyanú érte - erről maga az államfő beszélt hétfőn.

Băsescu ismét elhatárolódott az előzetes letartóztatásban lévő testvére, Mircea Băsescu korrupciós ügyétől, akit befolyással való üzérkedéssel és 250 ezer euró kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak. Elmondta: nem tudott semmit testvére ügyleteiről, és nyomatékosította, hogy a titkosszolgálatok sem értesítették arról, hogy testvére egy kétes üzletekből meggazdagodott alvilági család tagjaival került közeli kapcsolatba.

Bocsánatot kért

Az államelnök bocsánatot kért a lakosságtól testvére miatt, de hangoztatta, hogy ő nem követett el semmit, és úgy véli hogy nem tehető felelőssé azért, amivel egy másik személyt vádolnak még akkor sem, ha ez éppen a testvére. Leszögezte, testvérével csak kétévente egyszer találkozik, aki Konstancában él feleségével, ő meg Bukarestben.

Megismételte, hogy a befolyással való üzérkedés gyanúja őt nem érintheti, hiszen az alvilági figura, akinek fia állítólag megvásárolta Mircea Basescu befolyását, végül csaknem kilenc év börtönbüntetést kapott. Szerinte ez is mutatja, hogy nem próbált meg enyhébb büntetés érdekében nyomást gyakorolni az igazságszolgáltatásra.

Az államfő kitért a parlament kezdeményezésére is, amely egy nyilatkozatot tervez elfogadni, hogy kikényszerítse a lemondását. Băsescu leszögezte, nem vesz figyelembe ilyen nyilatkozatot, hiszen a törvények világosan szabályozzák, milyen esetben nem folytathatja mandátumát, de semmiképpen nem akkor, amikor az államfő testvérét gyanúsítják - mondta.

Aláhúzta, az őt támadó pártok többsége mindig azzal vádolta, hogy ő irányítja az igazságszolgáltatást, de szerinte éppen a testvére ügye mutatja azt, hogy ez nem így van.

Az államfő családja ellen megfogalmazódott korrupciógyanús vádak hétfőn bővültek, hiszen a legfőbb ügyészség sajtóosztálya az Agerpres hírügynökséggel közölte: május végén az államfő veje ellen, Băsescu nagyobbik lányának férje, Radu Pricop ügyvéd ellen is bűnvádi eljárást indítottak egy másik korrupciós ügyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?