RMDSZ: az EP-választásokat értékeli ki az SZKT

Nagy hiba lenne olyan helyzetet teremteni az őszi romániai elnökválasztáson, hogy az erdélyi magyaroknak ne legyen lehetőségük a választás első fordulójában magyar jelöltre szavazni –  mondta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Marosvásárhelyen. A Szövetségi Képviselők Tanácsának üléséről tudósítottunk.

12.55: Kelemen Hunor elmondta, a kisebbség sorsa akkor lesz rendezve, "amikor mi kimondjuk, nekünk kell bizonyítványt kiállítani Románia etnikai kérdéseket illető politikájáról". Szerinte az RMDSZ EP-képviselőinek legfontosabb feladata lesz, hogy a kisebbségi kérdésekre felhívják a figyelmet. Az is probléma, fejtette ki, hogy a tanügymisztériummal gyakran közelharcot kell vívni, régi beidegződések jelennek meg, jelentős átalakításokra lesz szükség ezen a téren is. A marosvásárhelyi szervezeti problémákról elmondta, csapatra van szükség, rendezni kell a gondokta, ehhez segítséget nyújt a vezetőség. Azt a kérdést, hogy lesz-e államfő-jelölt, a következő ülésen vitatják meg – jelentette ki. Hangsúlyozta ugyanakkor: azt nem engedhetik meg azonban maguknak, hogy rossz eredményt érjenek el.

12.45: Markó arról is beszélt, fontos az EP-képviselők feladatairól beszélni, hiszen Brüsszel nem képes jelenleg arra, hogy az etnikai kérdéseket rendezze, annak ellenére, hogy a nemzeti kérdések megoldottságáról beszélnek. Az EU az ukrajnai orosz és magyar, román vagy más kisebbségekkel sem foglalkozott kellőképpen, a jelen konfliktusokat pedig erre lehet alapozni – űllapította meg. Hozzátette, a szőnyeg alatt halmozódnak s problémák, Ukrajna pedig ennek csak a tünete. "Helyettünk más nem beszélhet ezekről Brüsszelben" – zárta gondolatait.

12.39: Markó Béla kifejtette, az eredményeket vizsgálva a 2012-es parlamenti választásokhoz kell viszonyítani a jelenlegi számokat, ahhoz képest pedig egy százalékos javulás tapasztalható úgy, hogy Brüsszel jelenléte nem érezhető túlságosan, és Magyarországról is érkeztek időnként euroszkeptikus hangok.

12.32: Bognár Levente képviselő arról beszélt, szórványban nem könnyű mindenhova eljuttatni az üzenetet, valós kérdés, hogy ez miként oldható meg, ahogyan a választók által a mindennapi gondokat illető felvetések is. A továbbiakban válaszokat kell adni ezekre a kérdésekre, mondta.

12:20. Korodi Attila elmondta, a központi intézményekben csökkent a szakértelem, nőtt a bürokrácia, ennek orvoslásán pedig dolgoznia kell az RMDSZ-nek. Sok minisztériumban lecsökkentek ugyanakkor a beruházási források, ez pedig tünet a romániai közigazgatásban, ráadásul kevesebb EU-s támogatásra lehet számítani a következő ciklusban.

12.10: Borbély László képviselő szerint a közeljövőben hangsúlyt kell fektetni a románokkal való párbeszédre, hiszen az RMDSZ-nek mindig is fontos volt a dialógus. Az államfő-jelölés kapcsán elmondta, túl a saját jelöltön arról is kell beszélni, kit támogatnak a második fordulóban.

12.00: Vass Levente a Progresszív Platform nevében kiemelte, a korábban leadott szavazatokhoz képest a mostani EP-választásokon való magyar képviselet gyengébb, de a kitűzött célt elérték így is. Elmondta azt is, hogy a platformok vezetőségét Marosvásárhelyre költöztetik.

11.55: Hegedüs Csilla a Nőszervezet nevében elmondta, január közepétől  kampányoltak, hogy megértsék az emberek igényeit, ugyanis egymástól tudnak tanulni. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a harmadik jelölt nem jutott be az európai parlamentbe, Bukarestben azonban három RMDSZ-es nő államtitkár. A Nőszervezet szintén támogatja az államfő-jelölt állítását, mondta.

11.50: A MIÉRT nevében Antal Lóránt EP-képviselőjelölt kifejtette, meg kell vizsgálni, mi szükséges a mozgósításhoz, mert a fiatalság nem mindig érti a választások tétjét.

11.46: Kelemen Kálmán a keresztény-demokrata frakció nevében elmondta, támogatják a jelöltállítást akkor is, ha nem Kelemen lesz a neve.

11.42: Budai Richárd, az RMDSZ bukaresti elnöke szerint fontos az elnök jelölése, óriási űrt hagyna, ha nem tennék meg ezt a lépést.

11.34: Winkler Gyula EP-képviselő kifejtette, ha megnézzük, szórványban a tíz szervezetből nyolc teljesített roszabbul az országos átlagnál a mozgósítás tekintetében.  A választókkal való személyes kapcsolatok ápolására hívta fel a figyelmet, ugyanakkor az erdélyi részek közti szolidaritás fenntartására. Az európai parlamenti munkáról elmondta, a munka megkezdődött, a szélsőségek kirekesztése az egyik fő célkitűzés.

11.24: Bíró Rozália elmondta, képviselőink kezébe tehetjük a sorsunk, hiszen ismerik a közösséget, jó szakemberek.

11.14: Verestóy Attila arról beszélt, elérhető közelségben volt a 9-10 százalékos eredmény is, ami az 5 és fél százalékos kétszeres politikai erejét mutatta volna. A következő választáson 50-60 ezres tartalék mozgósítására van szükség, mondta.

11.05: Kovács Péter főtitkár arról beszélt, a mozgósítást veszélyeztette, hogy egyes vezetők nem érezték a fontosságát ennek a választásnak, amikor nem volt közvetlen érdekük benne. Az elért eredmények tekintetében láthatóan nagy különbségek voltak, vizsgálatra, változtatásra van szükség ezért.

10.54: Az elnökválasztásról elmondta, máskor lehetett tudni a jelöltekről, most "csak sejtéseink vannak". Az is kérdés, hogy állítson-e jelöltet az RMDSZ – ha van jelölt, akkor a magyarok elvárásait, céljait el lehet mondani. Augusztus végéig kellene dönteni az államfőjelöltről, ma még nem kell dönteni – tette hozzá.

10.46: A kormányzásról elmondta, kitarthat a ciklus a mandátum végéig, ugyanakkor javul a romániai gazdasági helyzet is abban az értelemben, hogy lesznek források közberuházásokra.

10.40: Kelemen arról is beszélt, az eredmények őszinte elemzésére, a problémák feltárására, a jó példák megkeresésére van szükség, hogy az erdélyi magyarok támaszkodhassanak az RMDSZ-re.

10.34: Az idei legfontosabb célkitűzés az EP-választáson való jó szereplés volt, mondta Kelemen Hunor, az elért eredmény jó lett.

10.20: Véget ért a névsorolvasás, a 164 SZKT-tagból 102-en vannak jelen.

10.10: Hamarosan kezdődik az ülés, az előcsarnokban beszélgetők azonban lassan szivárognak be a terembe.

 

 

Kimaradt?