Örüljünk vagy mérgelődjünk a Facebook legújabb húzásának?

Nem csak a Facebookon, hanem külső weboldalakon és mindenféle alkalmazásban is (meg)figyel majd minket a Facebook. Arra kíváncsiak, hogy mikre kattintunk, milyen témákról olvasunk – ehhez igazítják majd a nekünk mutatott hirdetéseket. A lekövetést automatikusan engedélyezettnek veszik, de ki lehet majd kapcsolni.

Az eddigieknél jobban személyre szabja majd a hirdetéseket a Facebook, ez viszont az eddigieknél komolyabb utánunk járást is jelent. A vállalat jelenleg csak a Facebookon belüli tevékenységünket figyeli, hogy ott mire keresünk/kattintunk rá. A cég bejelentés szerint ez hamarosan megváltozik: a facebookos eszközöket (pl. beléptetést vagy simán csak like gombot) használó oldalakról is gyűjtik majd rólunk az információkat: mit csinálunk, mire keresünk, mire kattintunk, mi érdekel minket.

A Facebook által hozott példa szerint, ha például egy külső weboldalon (webshopban, tech híroldalon stb.) vagy valamilyen mobilos alkalmazásban tévékre keresünk rá, akkor a Facebookon jó eséllyel tévés hirdetésekkel találkozunk majd. Sőt, mivel a Facebook ennél eggyel tovább is megy: feltételezi, hogy a tévéhez talán szívesen vennénk hangfalakat vagy új játékkonzolt, ezért azokat is ajánlgatja majd, miközben az üzenőfalunkat nézegetjük.

Az újdonságot pár héten belül vezetik be az Egyesült Államokban, pár hónapon belül pedig a világon mindenhol. Az adatvédelemre érzékenyebbek számára jó hír, hogy a külső oldalakon és appokban való lekövetés kikapcsolható lesz.

Kimaradt?