Megáll az élet, egy hónapig a foci lesz a „világ ura”

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) huszadik világbajnoksága június 12. és július 13. között kerül megrendezésre a világ ötödik legnagyobb és egyben ötödik legnépesebb országában.

A rendező kiválasztása a FIFA új rotációs rendszere szerint történt. A rendszer lényege, hogy minden világbajnokságra megjelölnek egy kontinenst, és csak onnan jelentkezhetnek országok a rendezésre. Dél-Amerikából csak Brazília jelentkezett, így egyedüli pályázóként Brazília lett a rendező,

A stadionok

A 64 mérkőzés lejátszásához 12 stadiont alakítottak át teljesen, illetve építettek fel újonnan szerte az országban. A Brazíliában legutóbb rendezett, 1950-es világbajnoksággal szemben ráadásul egyenletesen osztották el a helyszíneket a hatalmas területű országban, így a két legtávolabbi stadion közötti légvonalbeli távolság több mint 3000 km.

18 brazil város jelentkezett, hogy világkapu-helyszínné váljon, ebből választották ki a nyertes 12 várost, melyből több teljesen új stadiont épített, Brazíliaváros lerombolta meglévő stadionját és annak a helyére épített újat, más városok pedig csak átalakították meglévő arénájukat. A stadionfejlesztés mintegy 3,46 milliárd dollárba került. 

Sao Paulóban eredetileg egy több mint 200 ezer férőhelyes stadiont terveztek felépíteni, már a 70-es években. Forráshiány miatt végül 2010-ben sikerült csak dönteni egy jóval szerényebb, 48 234 fős aréna megépítéséről, melynek 2013 márciusában kellett volna elkészülnie. A FIFA aztán az Arena Corinthians stadionnak adta a 2014-es labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének rendezési jogát, mivel a meglévő brazíliai stadionokat nem találta arra alkalmasnak. Az építkezést több halálos baleset is lassította, az átadási határidő 2014. január 15. volt, ehhez képest még áprilisban is tartottak a munkálatok.

A döntőt a Rio de Janeiróban található Maracanã stadionban tartják majd, mely jelenleg is tartja a világ legtöbb szurkolója által látogatott kupadöntőjének (199 854 fő) járó rekordot.

A legdrágább

A becslések szerint a vébé 14 milliárd dollárba kerül. Mindez azt jelenti, hogy a 2014-es lesz minden idők legdrágább világkapája. Ez jelentősen több, mint az eddigi rekorder Németország (2006) 6 milliárd dollárja, a legutóbbi vb szervezője, Dél-Afrika pedig “csak” 3,5 milliárd dollárt költött az eseménnyel kapcsolatos beruházásokra.

A fortalezai Castelão volt az első stadion, ami elkészült, 2013 januárjában, majd öt másik arénával együtt helyet adott a 2013-as konföderációs kupa mérkőzéseinek is. A FIFA által hivatalosan kiírt 2013. decemberi 31-i határidőre azonban mindössze hat stadion készült el teljes egészében, 2014. március végén pedig a FIFA titkára még 3 stadion (Natal, Porto Alegre és Sao Paulo) készültségi állapotát kifogásolta. 

A szervezőbizottság jelentős problémaként azonosította a brazíliai repülőterek állapotát is. Ezen kívül mintegy 4300 kilométernyi autópálya megépítésére is szükség volt a városok közötti közlekedés segítése érdekében. A városon belüli, elsősorban a stadionokat és a repülőtereket elérő gyorsvasúti hálózatok fejlesztése és kiépítése szintén rendkívüli forrásokat igényelt. Ez talán a jelenleg mindössze két metróvonallal rendelkező Rio de Janeiróban a legfontosabb, hiszen a város 2016-ban olimpiát is rendez.
Az igényekből azonban nem sok valósult meg, Manausba és Sao Paulóba monorail hálózatot, Belo Horizonte városába pedig metróhálózatot terveztek. Ezeket az ötleteket időhiány miatt végül teljesen elvetették, a többi projekt jelentős része pedig a tervezettnél kisebb mértékben vált valósággá. Idén májusi adatok szerint az eredetileg tervezett 93 fontos közlekedési beruházásból mindössze 36 fejeződött be határidőre. A Brazil Fejlesztési Bank mindemellett több mint 600 millió eurót különített el hotelfejlesztésekre, mivel a brazil szállodák minőségével kapcsolatban is problémák merültek fel.

Vuvuzela helyett caxirola

A 17 pályázó város közül a 2016-os nyári olimpia helyszíne, Rio de Janeiro, valamint São Paulo, Brazíliaváros, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador da Bahia, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal és Recife rendezhet mérkőzéseket.

A világbajnokság labdája a Brazuca nevet kapta, amelyet máshogy kell meglőni, mint a hagyományos labdákat, gyors, könnyű, és úgy kacsázik, mint egy strandlabda, de legalább több lesz a bombagól. A rúgásnál nem kell nagy erőt kifejteni, a technika fontosabb.

Az Adidas által kifejlesztett labdát hat poliuretán elem borítja, amelyek formája gyorsabb repülést biztosít, illetve minden körülmények között garantálja, hogy a labda megtartja a tökéletes gömb formáját, még a legnagyobb esőben is. Ráadásul vizes körülmények között sem változik a labda súlya. A labdát sokáig tesztelték, egy FIFA-szabály miatt két és fél évig, 10 ország 600 játékosának a bevonásával. Amikor a kapu felé megrúgják, jobbra-balra ingázik, így a kapus nem tudja eldönteni, hogy melyik irányba vetődjön. A Brazuca név azt jelenti, brazil, és átvitt értelemben az ottani életstílusra utal. Tény, hogy bohém a labda is, de hogy mennyire, az majd a vb-n kiderül.

Álomprémium. Fejenként 533 ezer eurónak megfelelő összeget kapnak az uruguayi válogatott labdarúgói, ha megnyerik a június 12-én kezdődő brazíliai világbajnokságot. Az Ovacion uruguayi lap szerint a csoportkörből való továbbjutásért 126 ezer euró jár, ennél gyengébb szereplést viszont nem díjaz a szövetség. A csapat Angliával, Olaszországgal és Costa Ricával van egy csoportban. Összehasonlításul: a németek fejenként 300 ezer eurós prémiummal számolhatnak, ha ők nyerik meg a döntőt július 13-án a riói Maracana Stadionban.

Első alkalommal használják labdarúgó-világbajnokságon a gólbíró-technológiát. A világbajnokság mind a 12 stadionjában 14 kamera figyeli majd a kapukat. A másodpercenként 500 képkockát rögzítő kamerák képét számítógép elemzi majd, így a játékvezető egy speciális óra villogó és rezgő jelzéseinek segítségével egy másodpercen belül értesül arról, ha a labda áthalad a gólvonalon.

A kabala egy úgynevezett matakó (háromöves tatu) nevű állat mely közép Brazíliában őshonos. A figura színei: kék, sárga és zöld melyek a brazil zászló színeire utalnak.

A labdarúgó világbajnokság hivatalos hangszere, a caxirola. A caxirolát olyan komolyan veszik, hogy kormánytámogatást élvez. A hangszer az afrikai caxixi – szárított magokkal megtöltött fonott shaker – továbbfejlesztett változata. A rendezők abban reménykednek, hogy a caxirola nem csak a torna miatt lesz érdekes, hanem azt is bizonyítja, hogy Brazília képes sokkal szebb és szerethetőbb hangszert készíteni a vuvuzelánál. Szerinte elsősorban a gyerekek fogják szeretni a hangszert, amely alkotója szerint képes segíteni a gyógyulást, előmozdítja a világgal való békében élést és a természettel összhangban lévő spiritualitást.

A FIFA az utolsó pillanatban kitiltotta a vébé stadionjaiból a hangszert, ezért a szurkolók csak a mérkőzések előtt és után hódolhatnak ezen szenvedélyüknek.

Mit szólnak a brazilok? 

A világbajnokság költségei a világ bármelyik országában magasnak számítanának, Brazíliában azonban, mely még mindig csak feltörekvő országnak tekinthető, azonban különösen nagy lakossági ellenérzést váltott ki a nagy mértékű állami pénzköltés. 2013-ban az egész országon végigsöpört egy tiltakozás-hullám, melyet a tömegközlekedési jegyárak emelése robbantott ki, de a téma hamar átterelődött Dilma Rousseff kormányának túlzott pénzköltésére, a korrupcióra, illetve a rendőri túlkapásokra is. Az első, kifejezetten a világbajnokság magas költségeit firtató tüntetések a 2013-as FIFA konföderációs kupa nyitóünnepsége előtt kezdődtek a fővárosban.

Továbbra is feszült azonban a helyzet Rio de Janeiro hírhedt nyomornegyedeiben, a favelákban. A rendőrség tüzet nyitott egy összecsapásban és ezt követően holtan találtak egy ismert táncost, ami tömegtüntetésekhez vezetett.

A riói rendőrség az utóbbi hetekben a vb-re és a 2016-os olimpiára készülve, egyre intenzívebben próbálja megtisztítani a favelákat az erőszakos bűnözőktől. A nyomornegyedeket valójában már hat éve próbálják "pacifikálni", de eddig nem sikerült legyőzni a bandákat.
Rendőrségi szakértők szerint egy drogbandával és egy milíciával van dolgunk, így évekig eltart majd a rendteremtés. A helyi lakosok szerint szó sincs rendteremtés, a drogcsempészet ugyanúgy folyik tovább a rendőrségi akciók csak a turisták megnyugtatását szolgálják. Sokak szerint a rendőrök válogatás nélkül lőnek és ártatlanokat is megölnek. Az utcai rablások egyébként a tavalyi 4700 esetről az idén 6700-ra ugrottak. Emellett, az ENSZ-statisztikája szerint Brazíliában évente 50 ezer embert gyilkolnak meg. Mindezek ellenére a hatóságok azt mondják, hogy jól felkészültek arra, hogy fenntartsák a biztonságot a foci vb-nek otthont adó 12 városban.

A vébé csoportbeosztása

  • A csoport: Brazília, Horvátország, Mexikó, Kamerun
  • B csoport: Spanyolország, Hollandia, Chile, Ausztrália
  • C csoport: Kolumbia, Görögország, Elefántcsontpart, Japán
  • D csoport: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Olaszország
  • E csoport: Svájc, Ecuador, Franciaország, Honduras
  • F csoport: Argentína, Bosznia-Hercegovina, Irán, Nigéria
  • G csoport: Németország, Portugália, Ghána, Egyesült Államok
  • H csoport: Belgium, Algéria, Oroszország, Koreai Köztársaság

Rio de Janeiro déli részén, egy meredek hegyoldalban található a legnagyobb brazíliai favela, a Rocinha (kis farm). Hivatalosan majdnem 70 ezer ember él ezen a kis helyen összezsúfolódva, de becslések szerint 150-300 ezer ember is lakhat itt. A kilátás innen pazar, de az itt élő emberek kilátásai szinte reménytelenek. A favelák bádogból, deszkákból, mindenféle limlomokból épült települések a városok szélén. Ezek a lakók eredetileg vidékről érkeztek a jobb munkalehetőségért Rióba, és ők telepedtek meg a város környéki magaslatokon, természetesen illegálisan, mindenféle engedély nélkül. Végtelen szegénységben élnek, rengeteg a kábítószer, a drogkereskedő, a prostituált, és a helyiek közül sokan vesztik életüket a bandák egymás közötti leszámolásában.

Kapcsolódók

Kimaradt?