Fényből készíthetünk anyagot a közeljövőben

Várhatóan egy éven belül kipróbálják azt a módszert, amelynek segítségével fényből anyagot lehet előállítani. Az elmélet alapját képező ötletet először 80 évvel ezelőtt fogalmazta meg két fizikus (Gregory Breit és John Wheeler), akik később az első atombomba elkészítésén is dolgoztak.

A két amerikai fizikus 1934-es felvetése szerint – nagyon ritkán – két fényrészecske, azaz két foton ütközésekor egy elektron, illetve ennek antianyagpárja, egy pozitron keletkezik.

(Az elektronok a bennünket körülvevő anyagok atommagjai körül keringenek. 1897-ben Joseph John Thomson fedezte fel –ezért 1906-ban fizikai Nobel-díjat kapott –, hogy a katódsugarak elektronokból állnak. A pozitronra Carl David Anderson bukkant a kozmikus sugárzásban, ezért a munkájáért 1936-ban tüntették ki fizikai Nobel-díjjal.)

Breit és Wheeler tanulmányaikban még azt írták, feltevésük tesztelése reménytelen, olyan ritkán keletkezhet ugyanis ez a két részecske laboratóriumi körülmények között.

A londoni Imperial College fizikusai azonban most azt állítják, hogy nagy teljesítményű lézerek és más eszközök segítségével igenis megoldható az ötlet. Steven Rose fizikus szerint lehetséges a fény anyaggá való alakítása, azonban senki se gondolja, hogy kézbe fogható, hétköznapi tárgyakat hoznak létre. Amit ígérnek, az csupán annyi, hogy szabad szemmel láthatatlan szubatomi részecskék keletkeznek.

A Nature Photonics című lapban most megjelent közlemény szerint –a tanulmányt a ScienceDaily tudományos portál idézte – a brit egyetem és a németországi Max Planck Magfizikai Kutatóintézet munkatársai több lépésben alakítják át a fényt anyaggá. Első lépésben egy aranylemezt elektronokkal bombáznak, hogy ezzel nagy energiájú fotonnyalábot hozzanak létre. A következő lépésben a hohlraum (németül üres szoba) nevű, speciális aranyeszközre nagy energiájú lézert irányítanak, amely olyan fényt termel, amilyet a csillagok bocsátanak ki. Az utolsó lépésben az első fotonnyalábot beküldik a hohlraumba, ahol a két nyaláb összeütközik. A tudósok számításai szerint megfelelő beállítással akár százezer elektron-pozitron párt tudnak létrehozni.

Andrej Seryi, az Oxford Egyetem John Adams Intézetének igazgatója a brit lapnak a következőt mondta: „Csodálatos arra gondolni, hogy anyagból energiát, energiából anyagot készíthetünk. Vajon képesek leszünk-e a jövőben arra, hogy ezeket a formákat egymásba alakítsuk?” Pike szerint az első sikeres kísérletre legfeljebb egy évet kell várni.

Kimaradt?