"Kárba vész" a 2 százalék, ha nem ajánljuk fel

Idén május 26-áig lehet leadni a jövedelembevallást a lakóhely szerinti adó- és pénzügyi hivataloknál. A törvény szerint a polgárok az évi jövedelemadójuk 2 százalékát nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. Eckstein-Kovács Péter jogász-politikust kérdeztük.

Miért fontos a két százalék felajánlása?

A civil szervetek állami támogatása minimális, az állampolgár pedig adójának 98 százalékával nem szabad akarata szerint rendelkezik, hanem közvetve, a képviselők által kerül vissza hozzá ez a pénz. Az egy óriási lehetőség, hogy mindenki, beleértve minden erdélyi magyart, kedve szerint ajánlja fel ezt az összeget egy olyan erdélyi magyar civil szervezetnek, ami közel áll a szívéhez, amelyik a kedvence, vagy közel áll az érdeklődési köréhez. Fontos tudatosítani, hogy ez a 2 százalék nagyon sokat számít a civil szervezeteknek, anyagilag is, de erkölcsileg is: így azt az üzenetet kapják, hogy ismerik, becsülik a munkásságukat, hogy közel állnak ahhoz a csoporthoz, akit a tevékenységük által megszólítanak. Ez egy fajta adakozási is, de sokkal inkább arról van szó, hogy ha ezt a 2 százalékot nem ajánljuk fel egy szabadon választott szervezetnek, akkor gyakorlatilag az az összeg elvész, hiszen az adófizető nem kapja vissza. Azokban az esetekben tehát, ahol az állampolgár nem ajánlja fel a 2 százalékott, a jövedelemadó teljes egészében az államnak jut, és az rendelkezik felőle.

Körülményes a 2 százalék felajánlása?

Nem. Való igaz, hogy egy kis erőfeszítést kér ez a folyamat azoktól, akik csak fizetésből vagy bérbeadásból szereznek jövedelmet, hiszen nekik ki kell kérniük a 230-as formanyomtatványt, amivel ezt a 2 százalékot felajánlhatják. Egyébként ez a formanyomtatvány, akár a többi pénzügyi papír is letölthető az internetről, az adóbevalló pedig személyesen vagy postán juttathatja el a lakóhelye szerinti adóhivatalhoz. A többi jövedelemforrással rendelkező adófizető állampolgár részéről is kisebb törődést igényel ez a folyamat, hiszen nekik az amúgy is benyújtandó formanyomtatványon a III. fejezet adatait kell kitölteniük. Fontos tudni, hogy minden 2 százalék, amit nem ajánlunk fel, az gyakorlatilag elveszett pénz az erdélyi magyar civil szféra és ez által a közösség számára.

Mennyire éreztetik hatásukat a civil szervezetek tevékenységén az adófelajánlások?

Nálunk a civil szféra nem érte még el a nyugat-európai szintet. Viszont, mint ismeretes, Magyarországon csupán a jövedelemadó 1 százalékát ajánlhatják fel az adófizető állampolgárok valamely civil szervezetnek. Itt nálunk ez 2 százalék, ami lényeges különbség. Annak idején ez egy RMDSZ kezdeményezés volt, és azóta sikertörténetté vált. Az elmúlt időben gyarapodott azon civil szervezetek száma, akik ügyes reklámokkal, érzékenyítő kampánnyal próbálják megszerezni az adófizetők jövedelemadójának 2 százalákát. Ez jó, mivel azt jelzi: egyre többen ismerik fel, hogy társadalmi hasznú cselekedetet hajthatnak végre. Mindenképp azt jelzi: a felajánlás által érdeklődésünket mutatjuk ki a kisebbségi civil szféra iránt.

Említette, hogy a 2 százalékot elsősorban 230-as űrlap kitöltésével lehet felajánlani. A Kolozs megyei hivatalnál nem adtak nekünk ilyen űrlapot. Azt mondták, az internetről kell letölteni, vagy attól a civil szervezettől elkérni, amelynek ajánljuk az adónkat. Hogyan lehetséges ez?

Ez állampolgári jogot sért, mivel az űrlap rendelkezésre bocsátása az adóbevallási folyamat szerves része, amit nem tagadhatnak meg senkitől. Éppen ezért azonnal megteszem a szükséges lépéseke, elsőként a pénzügyi hivatal vezetőségét figyelmeztetem a jogsértő magatartásra.

A pénzügyminisztérium 2011-re vonatkozó véglegesített adataiból kiderül, abban az évben 1648313 személy – az adóköteles állampolgárok 25 százaléka - ajánlotta fel jövedelemadója 2 százalékát, összesen 114733978 lej került így a civil szféra támogatására, 24831 szervezet osztozott az összegen. Jelenleg az országban 62680 civil szervezet működik, ebből 44271 egyesület, 16785 alapítvány, 758 szövetség, 633 egylet, valamint 213 más szerveződési forma.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?