TÖRVÉNYTÁR: Ingatlant bérbeadók figyelmébe

A Pénzügyi Adótörvénykönyv (codul fiscal) január 1-jei hatállyal bevezetett módosítása kötelezi az ingatlanokat/lakásokat bérbeadókat, hogy az ebből származó jövedelmük után fizessenek – a jövedelemadón kívül – 5,5%-os egészségügyi hozzájárulást (contribuţie CAS) is. Mivel ez egy új adó, mértékének megállapítása nem történhet az előző évi jövedelmek alapján, mint a többi adó esetében, .

Ezt a hozzájárulást a törvény szerint előzetesen kell kifizetni. Mindeddig tisztázatlan volt, hogyan járjanak el a hatóságok az újonnan bevezetett illeték kirovásával és bevételezésével. Az április 10-én megjelent, 264. számú Hivatalos Közlönyben közzétett Pénzügyminiszteri Rendelet (Ordinul 550/2014) elfogadja a központi pénzügyi bizottság (comisia fiscala centrala) 2/2014. számú végzését, mely a következőképen rendelkezik:

Akkor válnak esedékessé az előzetesen befizetendő adók (plăţi anticipate) – ide tartozik az ingatlan bérbeadásért járó egészségügyi hozzájárulás is –, amikor az adóhatóság közli, végzés formájában (decizie) az adófizetőnek a befizetési kötelezettséget és az adóhozzájárulás nagyságát.

Ha az adóhatóság közlésének az ideje túlhaladja a törvény által megszabott befizetési határidőt, az adófizetőnek nem kell késedelmi kamatot/büntetést fizetnie arra az időszakra, mely a kötelezettség közlése és a törvényben megállapított határidő között van. Abban az esetben, ha az adófizetőtől már behajtották a késedelmi kamatot/büntetést, akkor ennek összegét visszatérítik, az elkövetkezendő adók/hozzájárulások megfelelő csökkentésével, esetenként tényleges visszafizetés formájában.

Kimaradt?