Tervezet az egészségügyi ellátásról: aki nem fizet, meghal?

Egy közvitára bocsátott kormányrendelet szerint nem téríti a biztosító a neuro-pszichomotrikus betegségekben szenvedő, illetve az alultáplált gyermekek számára előírt rehabilitációs ellátást, a HIV-fertőzött gyermekek ellátását, a TBC-klinikák tevékenységét, valamint az elmegyógyintézetek és pszichiátriai osztályok szolgáltatásait.

Továbbá az esztétikai beavatkozásokért, mesterséges megtermékenyítésért, valamint az összes kérésre végrehajtott egészségügyi szolgáltatásért a páciensnek kell fizetnie a 2014-2015-re tervezett keretszerződés értelmében – írja a Mediafax.

Az Egészségügyi Minisztérium által közvitára bocsátott határozat-tervezet felsorolja azokat az egészségügyi beavatkozásokat és szolgáltatásokat, amelyekért nem fizet az Országos Egészségbiztosító Alap (FNUASS). Ezekért a szolgáltatásokért vagy a betegnek, vagy a kérelmező egészségügyi intézménynek kell fizetnie, vagy pedig az állami költségvetésből külön ilyen célokra félretett alapból térítik a költségeket – esettől függően.

A tervezet voltaképpen törvényes szintre emeli az aktuális helyzetet, hiszen kimondja: valamennyi egészségügyi ellátásért, így a kórházi kezelés alkalmával felhasznált gyógyszerekért, kellékekért és bizonyos szolgáltatásokért is a páciensnek kell fizetnie, de a munkaorvosi szolgáltatásokért, illetve a munkaképtelenségi besorolásért is.

A biztosító által nem térített gyógykezelések között szerepel egyebek mellett valamennyi szakmai betegség, munkabalesetek, sporttevékenységek alkalmával történt balesetek, munkahelyi egészségügyi ellátás, sportorvosi szolgálat, fogászati ellátás is.Az esztétikai műtétek közül egyedül a mellrák esetében téríti a biztosító a műtéti beavatkozás költségeit, minden más esetben a páciensnek kell kifizetnie azt.

A közvitára bocsátott kormányrendelet szerint a neuro-pszichomotrikus betegségekben szenvedő, illetve az alultáplált gyermekek számára előírt rehabilitációs ellátást, a HIV-fertőzött gyermekek ellátását, a TBC-klinikák tevékenységét, valamint az elmegyógyintézetek és pszichiátriai osztályok szolgáltatásait sem téríti a biztosító, ezekért vagy a család fizet, vagy különböző egészségügyi programok keretében zajlik majd az ellátás.

Ugyanakkor a rezidens személyzet utáni költségeket sem téríti a biztosító, a családtervezéssel kapcsolatos egészségügyi ellátást még akkor sem, ha kórházi keretek között zajlik a tevékenység.  

A térített egészségügyi szolgáltatások listája jóval rövidebb, az Országos Egészségbiztosító Alap ezentúl csak a sürgősségi beavatkozásokat téríti – beleértve a sebészeti beavatkozásokat is, ha azok életmentő jellegűek, a betegségmegelőző tevékenységeket, bizonyos járóbeteg-rendelői ellátásokat és az indokoltan szükséges kórházi ellátást. Ugyanakkor az alapcsomagban szerepel a krónikus betegségekhez fűződő szolgáltatások ellátása, egyes fogászati szolgáltatások, otthoni betegellátás és hospice-szolgálat, egyes gyógyszerek és egészségügyi kellékek teljes vagy részleges térítése.

A törvénytervezet április 7-éig van közvitán.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?