Futótűzként terjed a Jótékony vásárlás mozgalom

Nápolyi kávévásárlási szokás: bizonyos személyek nem csak a saját részükre vásárolnak egy feketét, hanem „felfüggesztve” is. Amikor aztán betér az üzletbe valaki, akinek éppen nincs pénze kávéra, az kérhet magának a már előre kifizetettekből.

„Az internetet böngészve találtam egy cikket, amely ezt a felfüggesztett kávévásárlást mutatta be. Arra gondoltam, mi lenne, ha ez működne Gyergyószentmiklóson is, aztán tovább gondolva az ötletet, élelmiszer-vásárlásban terveztem meg a mozgalmat” – mutatta be az akciót az ötletgazda, Egyed Zsolt gyergyószentmiklósi vállalkozó. Örömmel közölte, hogy egyre többen csatlakoznak az általa elindított folyamathoz.

A napi jócselekedet

Az akcióhoz csatlakozott üzletláncok ajtján „Jótékony vásárlás” felirat mutatja, hogy egyetlen vásárlással elintézheti bárki a napi jócselekedetét. Nem mellékes, hogy a jó tett ebben az esetben valóban hatékony. A rászorulók számára egy külön polcról lehet vásárolni alapélelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt, néhány féle édességet, csak azokat, amelyeken ott virít a Jószolgálatra felajánlott termék matrica. A terméket az elárusítók félreteszik, majd olyan személyeknek adják át, akik erre leginkább érdemesek.

Az egyik közösségi oldalon közzétett tapasztalat pár nap alatt legalább száz szimpatizánsra tett szert, két hét alatt Gyergyószentmiklósról több mint ötven üzlet állt be a jótékony vásárlást promoválók körébe, amelynek során közel 750 ilyen jellegű élelmiszert sikerült ajándékozni az erre rászorulóknak.

Szeretik a jószolgálatot a gyergyói emberek

„Többször megtörtént, hogy az éppen előttem vásárló idős emberek kosarába én is szívesen beletettem volna néhány terméket, de attól tartottam, nehogy rossz néven vegyék. Nagyon örvendek, hogy létrejött ez a kezdeményezés, nekem nagyon szimpatikus, ahol csak járok, híresztelem” – nyilatkozott egy vásárló, aki éppen egy „jószolgálatos” cukrot vásárolt meg valakinek.

„Azt értékelem a leginkább, hogy átlátható, követhető, és tényleg hatékony segítség a rászorulók javára. Azáltal, hogy boldoggá tesszük őket, magunkat is megörvendeztetjük, ezért arra bátorítok mindenkit, vegye fel a heti feladatkörébe a jótékony vásárlást is!” – biztatta egy férfi a vásárlókat.

A kezdeményezők elképzelése, hogy elsősorban idős, kis nyugdíjjal rendelkező személyek, nagycsaládosok, szociálisan hátrányos helyzetben élők juthatnak hozzá elsősorban a felajánlott termékekhez. Ők éppen olyan élelmet kaphatnak majd ajándékba, amire szükségük lenne, de éppen nem tudják kifizetni. Alapélelmiszereket, édességet, zöldséget, gyümölcsöt ajánlhatnak fel a vásárlók ilyen célra, ám a kezdeményezők nem javasolják az egészségre káros termékek megvásárálását.

Bizalmon alapuló jóság

A jótékony vásárlás teljes mértékben bizalmi alapon működik: a kosárba került, ilyen célra felajánlott termékeket a kiszolgálók ajánlják fel olyan személyeknek, akiket erre érdemesnek vélnek. „Nagyon jól ismerjük a szociális helyzetét az utca lakóinak, nagycsaládosok vannak egy keresettel és mi ezt napirenden tudjuk, hiszen sokszor megtörténik, hogy nem tudnak fizetni, feliratják az elmaradt összeget, egyik nyugdíjtól a másikig élnek valahogy. Nagyon-nagyon sok rászoruló ember van” – mondta az egyik üzletlánc kiszolgálónője.

Úgy véli, nagyon hatékony a kezdeményezés, hiszen a kisjövedelműek örömmel fogadják az ajándék élelmiszert, alázattal megköszönik és hálát adnak érte, hogy a mai napra is kijut a szükséges élelemből. És bár van rá példa, szerencsére ritkák azok a vásárlók, akik úgy gondolják, ők is igényt tarthatnak az „ingyen kajára”. 

Kimaradt?